СЗО: В света има остър недостиг на медицински служители

В доклада организацията разглежда и неравномерното разпределение на здравен персонал

19:11 | 7 април 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

В света има недостиг на 5,9 милиона квалифицирани медицински работници, въпреки че дефицитът се свива леко спрямо  периода 2016–2018 г. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация (СЗО). Според него в момента здравните служители наброяват 27,9 милиона души, а 19,3 милиона от тях са квалифицирани в областта. 90% от медицинския персонал са жени. Недостигът е голям, особено в развиващите се региони, пише Die Zeit.

"Медицинските служители са гръбнакът на всяка здравна система. Днес много от тях са начело в борбата срещу Covid-19", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. СЗО изчислява, че страните трябва да увеличат броя на обучените си здравни специалисти с 8% годишно, за да се предотврати острият им недостиг.

В доклада организацията разглежда и неравномерното разпределение на медицинския персонал. Броят на здравните служители през последните години нараства в сравнение с 2018 година. Но в страни в Африка, Югоизточна Азия, както и на изток от Средиземноморието и в някои региони на Латинска Америка дефицитът продължава да е голям. Повече от 80% от медицинските работници в световен мащаб са работили в страни, в които живее около половината от населението на света.

Наблюдават се несъответствия във възрастовата категория. Като цяло здравният персонал е съставен от млади хора. Но има разлики между регионите. В Америка и Европа служителите са много по-възрастни, сочи докладът. В някои страни съществува риск от дисбаланс между по-млади и по-възрастни медицински работници. Според доклада един от шест здравни служители в света ще се пенсионира през следващите десет години.

„Недостигът на здравен персонал коства човешки животи“, казва Хауърд Кетън, изпълнителен директор на Международния съвет на медицинските сестри (ICN), във връзка с резултатите от доклада на СЗО. Смъртността е по-висока, където има твърде малко здравни служители. Затова държавите трябва да обърнат по-сериозно внимание на подобряването на условията на труд и заплащането за тази група специалисти, обобщава Die Zeit.