Италия и Норвегия се насочват към разхлабване на мерките срещу Covid-19

По-рано тази седмица Австрия и Дания облекчиха рестрикциите

21:30 | 7 април 2020
Снимка: Roland Schlager
Снимка: Roland Schlager

Италия и Норвегия обмислят облекчаване на рестрикциите за борба с разпространението на коронавируса, след като Дания и Австрия станаха първите европейски страни, които започнаха да разхлабват мерките постепенно, опитвайки се да облекчат икономиките си, без да предвизвикат нова вълна на заразата, съобщава Bloomberg.

Италия докладва за най-малко нови случаи на заразени с коронавирус от 13-ти март насам, като за последните 24 часа 3039 са доказаните нови заболели. Страната обяви нови 604 смъртни случая, свързани с вируса, в сравнение с 636 жертви ден по-рано. 

Италия, която се превърна в епицентър на заразата в Европа, започна да прави планове за изход от карантината, след като броят на смъртните случаи започна да намалява. Избрани компании в страната ще могат да възобновят работа в средата на април, твърдят запознати с плановете на правителството източници.

След седмици на мерки, предназначени за ограничаване на контактите между хората, правителствата в Европа отчитат нарастващи доказателства, че рестрикциите дават резултат. Властите обаче ще трябва да претеглят всяко усилие за възстановяване на работата в части от икономиката срещу риска от подновяване на разпространението на заразата.

Междувременно Испания докладва за увеличение на жертвите на коронавируса за ден, както и за ръст на новите заразени. 5478 са новите заболели от коронавируса в европейската държава за 24 часа, с което потвърдените случаи на заразени се увеличават до общо 140510, сочат данни на здравното министерство на Испания. Смъртните случаи се увеличават с 743 във вторник до общо 13798. В понеделник Испания съобщи за 637 жертви на коронавируса. Все пак броят на смъртните случаи тази седмица остава по-малък в сравнение с данните за всеки един ден от изминалата седмица.

По-рано стана ясно, че Норвегия също планира да разхлаби мерките за ограничаване на коронавируса от 27 април.

"Училищата, университетите и техническите колежи ще започнат да отварят врати от 27 април", заяви премиерът на скандинавската страна Ерна Солберг по време на онлайн пресконференция във вторник (7 април). Услугите, които изискват личен контакт, като фризьорските салони и физиотерапевтите, могат да бъдат възобновени постепенно, докато ограниченията за големи спортни и културни събития ще останат в сила до 15 юни.

„Норвегия успя да овладее вируса. Сега работата е да се запази този контрол “, каза Солберг. "Промените ще се прилагат с течение на времето по контролиран начин", добави тя.

До момента в Норвегия има 5 863 потвърдени случая на заразени с коронавирус, като 69 от тях са приключили с фатален край. Ръстът на новозаразените се забавя до малко над 100 случая на ден, след като достигна пик от 425 души.

Норвегия следва примера на Дания в облекчаването на наложените ограничения. В съседна Швеция премиерът Стефан Лофвен наскоро призна, че ще трябва да преразгледа своя отговор срещу вируса, след като новите прогнози показват, че хиляди негови сънародници ще загубят живота си заради COVID-19.

Норвежкото правителство, ръководено от консерваторите, заяви, че ще направи необходимото, за да подкрепи икономиката на страната. Централната банка намали два пъти основния си лихвен процент, като заяви, че и тя, както и правителството, са готови да пристъпят към допълнителни облекчения и да купуват крони, за да подкрепят валутата, отслабена от спада на цените на петрола.