Европа обмисля облекчаване на рестрикциите, новозаразените с Covid-19 намаляват

Австрия вече обяви планове за поетапно разхлабване на мерките, същото може да направи и Дания още в понеделник

16:03 | 6 април 2020
Снимка: Ronny Hartmann/AFP
Снимка: Ronny Hartmann/AFP

Германия отчете най-малък брой на новозаразени с коронавируса от 6 дни насам, сигнализирайки, че разпространението на заразата може би се забавя в най-засегнатите европейски държави, съобщава Bloomberg.

Последните данни от Испания, Италия, Германия и Франция предполагат, че предприетите мерки, които оставиха милиони служители временно или за постоянно без работа, все пак дават ефект. Въпреки че повечето лидери настояват за търпение, Австрия обяви планове за разхлабване на мерките, Дания може би ще я последва още в понеделник. 

Заразените в Германия се увеличават с 4031, като боледуващите там вече достигнаха 100 хиляди, сочат данни на университета “Джон Хопкинс”. смъртните случаи в европейската страна се увеличават със 140, което е най-ниският дневен ръст от близо седмица насам. Идните дни ще покажат дали тенденцията ще се задържи. Новите случаи на заразени и починали се понижават устойчиво през уикендите, тъй като регионалните здравни власти предоставят информацията по-бавно.

Ръководителят на кабинета на канцлера Ангела Меркел заяви, че е от критично значение броят на заболелите да се намали, преди да бъдат взети решения за облекчаване на мерките, изискващи социално дистанциране. “Опасението е, че пациентите се нуждаят от респиратори за по-дълъг период, отколкото се очакваше, защото все повече и повече по-възрастни хора се разболяват”, посочи Хелге Браун пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Най-голямата европейска икономика продължава да е на трето място по потвърдени случаи на заразени с коронавирус в Европа.

Испания и Италия, превърнали се в епицентър на пандемията в региона, имат най-множество смъртни случаи в световен мащаб. Това означава, че властите ще трябва да претеглят всеки опит за възстановяване на части от икономиката пред риска отново да се поднови разпространението.

“Карантинните мерки са тези, които ни помагат”, заяви Силвио Брусаферо, ръководител на италианския национален здравен институт. Мерките, създадени за намаляване на контактите между хората, доведоха до “значително забавяне на разпространението”, добавя той.

Потвърдените случаи на новозаразени в Италия достигнаха 4316 в неделя, което е спад спрямо предходния ден. Общият брой на боледуващите от коронавирус в страната нарасна до 128 948 - малко по-малко от случаите на заразени с Covid-19 в Испания.

Междувременно в Австрия, където броят на излекуваните от коронавирус пациенти надскочи този на новозаразените и през двата дни на уикенда, канцлерът Себастиан Курц обяви поетапно облекчаване на рестрикциите. Те обаче бяха съчетани с по-строги мерки за личната сигурност на публичните места за опазване от заразяване с Covid-19, предава Investor.bg.

От 1 май може да бъдат отворени всички магазини. Ресторантите и хотелите обаче остават затворени. За тях Курц обеща отваряне за средата на май, като решение трябва да бъде взето в края на април.

В областта на образованието училищните дейности ще трябва да продължат от дома до средата на май. Какво ще се случи по-нататък ще се реши в края на април. 

Датският премиер Мете Фредериксен също може да обяви частичното отменяне на рестрикциите в понеделник.  Тя обаче поясни, че всяко завръщане към увеличаване на новозаразените ще бъде последвано от незабавно връщане към строгите рестрикции.

Италия се насочва към пета следмица под карантина, като премиерът Джузепе Конте заяви пред NBC в неделя, че не знае кога ограниченията ще бъдат отменени.

Очаква се той да обяви преразгледани мерки и срокове до края на следващата седмица, съобщи вестник Il Messaggero. Мерките на Италия бяха удължени до 13 април, а тези на Испания ще бъдат в сила поне до 25 април.