Броят на работните места в света се топи под натиска на пандемията

Ако работодателите не бъдат убедени да задържат служителите си, има риск от още по-задълбочена рецесия

12:37 | 4 април 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Пазарът на труда в целия свят още се отърсва от първоначалния шок от пандемията, която причини загубата на милиони работни места и вълна от заявления при безработица само за седмица, пише Bloomberg.

Международната организация на труда предупреждава, че могат да бъдат загубени близо 25 млн. работни места, ако вирусът не бъде контролиран. Съкращенията от Австрия до САЩ ни изпращат към най-дълбоката рецесия в мирно време след 30-те години на миналия век, тъй като икономиките са замразени в опит за справяне с пандемията.

„Като се има предвид ефектът, който се очаква в дългосрочен план в САЩ и Европа, ситуацията е безпрецедентна след Голямата депресия по отношение на размера“, коментира Питър Хупър, глобален ръководител на икономическите изследвания в Deutsche Bank AG пред Bloomberg Television.

Нарастващата безработица ще засили натиска върху правителствата и централните банки да ускорят изпълнението на програмите си от стимули и да компенсират работниците, които са съкратени, или да се опитат да убедят работодателите да задържат персонала си, докато ситуацията около вируса не приключи. В противен случай има риск от още по задълбочена рецесия или слабо възстановяване, което ще принуди централните банкери и политиците да мислят за още по-големи стимули от тези, които вече предоставят.

Стрес тест

Шокът за пазарите на труда е вид стрес тест за различни социални модели. По-гъвкавата система в САЩ означава, че повече хора ще загубят работата си, отколкото в еврозоната или Япония, където има натиск за задържане на персонала по време на кризата.

Първият поглед върху опустошението на вируса в САЩ беше очевиден в месечния доклад за пазара на труда в петък, показващ, че заетостта е спаднала миналия месец за първи път от десетилетие. Заетите в САЩ са намалели с над 700 хил. души - седем пъти повече, отколкото прогнозираха икономистите. Тези данни са още по-притеснителни, тъй като показват само началото на щетите върху пазара на труда от началото на март преди да станат факт по-драстичните ограничения за бизнеса.

Междувременно само в САЩ за две седмици броят на заявленията при безработица достигна 9.96 млн. – това се равнява на броя на заявленията, подадени през първите шест месеца и половина от рецесията в периода 2007-2009 г.

От Goldman Sachs Group прогнозираха, че безработицата в САЩ скоро може да скочи до рекордните 15%.

Европа

На територията на Европа данните показват, че почти един милион британци са кандидатствали за социални плащания в рамките на две седмици – 10 пъти над нормалното. Статистическата служба на страната публикува проучване сред бизнеса, според което 27% от фирмите смятат да съкратят част от персонала си в краткосрочен срок.

Налице е и рекорден скок на безработицата в Испания, където делът на безработните от близо 14% е сред най-високите в развития свят. В Австрия безработицата нарасна до 12%  - най-високото ниво след Втората световна война.

Германската безработица едва нараства през март, тъй като повечето мерки за ограничаване разпространението на коронавируса бяха въведени на по-късен етап. От Агенцията по труда в страната обаче очакват данните от следващия месец да покажат нарастваща безработица.

Германските компании са подали почти половин милион заявления за финансова помощ по правителствена програма, която позволява на предприятията да намалят работното време или да спрат производството, като в същото време получават финансиране.

Френските фирми също се възползват от държавната помощ, за да задържат работниците си, като в същото време получават 84% от заплатата им от държавата. Към четвъртък 400 000 компании са кандидатстваха за подкрепа на 4 милиона работници - около 20% от работната сила в частния сектор.

„Както и да изглежда ситуацията в момента, картината бързо ще се подобри, когато огнището на вируса бъде овладяно и започне възстановяването“, смята Питър Хупър от Deutsche Bank.