Безработицата в Европа расте след замразяването на икономиките заради коронавируса

Нарастващият брой на компаниите, които временно или за постоянно прекратяват дейност, заплашва да тества лимитите на правителствените мерки в региона

22:23 | 2 април 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Съкращенията на служители се увеличават в Европа, с което нараства и натискът върху правителствата да предпазят пазарите на труда на фона на икономическите щети, причинени от коронавируса, заплашващи с предстояща дълга рецесия, пише Bloomberg.

Доклади показват, че почти 1 млн. британци са кандидатствали за социални обезщетения в рамките на 2 седмици, заявленията за безработица в Испания се покачват до рекордни нива, а в Австрия безработицата достигна най-високото си ниво след войната.

Коронавирусът увеличи безработицата в Испания до рекорно високо ниво. Графика: Bloomberg

Стимулите на централните банки от Франкфурт до Стокхолм и Лондон и мерките на правителствата, насочени за потушаване на икономическите щети, трябва да гарантират, че всяко икономическо влияние на коронавируса ще е временно. На фона на увеличаващите се смъртни случаи и замразяването на голяма част от икономическата активност обаче все повече сектори са засегнати без перспектива за скорошно възстановяване.

Нарастващият брой на компаниите, които временно или за постоянно прекратяват дейност, заплашва да тества лимитите на правителствените мерки в региона, които са създадени, за да насърчат бизнеса да продължи да плаща на служителите си дори във времена, в които те не могат да извършват своите задължения.

Понижение на прогнозите

В четвъртък Bank of America намали прогнозите си за икономиката на САЩ и еврозоната, като сега кредиторът очаква те да се свият с над 7% през тази година. Междувременно страните от Скандинавския полуостров вече страдат от сериозен шок на пазарите на труда, като над 800 000 души са останали без работа там, включително над 620 000 души, които са пуснати в принудителен отпуск във Финландия и Норвегия, според изчисленията на Bloomberg.

Френските компании се насочиха към предложената държавна помощ, за да задържат работниците на сегашната им заплата. Тази схема позволява на работниците да запазят работата си, докато получават 84% от заплатата си от държавата. Към четвъртък 400 000 компании са кандидатствали за общо 4 милиона работници - около 20% от работната сила в частния сектор на Франция.

Директна помощ "Ние разполагаме с най-защитната система в Европа", заяви френският министър на труда Мюриел Пенико в четвъртък. „Това е най-широката, най-мощната и най-директната система, която ще запази милиони работни места и ще позволи на бизнеса да запази талантите си и да се възстанови по-бързо“, добави тя. Първоначално френското правителство отдели 8.5 млрд. евро (9.3 млрд. долара) за два месеца за тази инициатива, но сега очаква тя да струва близо 11 млрд. евро.

Междувременно в Германия рекордните 470 000 компании подадоха заявления за държавна подкрепа относно изплащането на заплатите на техните работници през март - бройка, която вероятно ще продължи да нараства - предполагайки, че досега около една пета от работната сила на страната може да сблъска със свиване на работното време.