В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Разпространението на вируса се забавя в Европа, но не и в САЩ

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 06.04.2020

12:37 | 6 април 2020
Обновен: 17:35 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България стартира четвъртата седмица на извънредното положение, в което се намираме от 13 март.  Строгите мерки за спирането на разпространението на коронавируса ще продължат до 13 май. Това каза в своя седмичен обзор Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

“През уикенда стана ясно, че държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите и 60% от техните осигуровки, а бизнесът 40% от възнагражденията”.  

Попов обясни, че личната вноска остава за служителя.  

“Промяната беше гласувана в правната комисия днес с промените в Закона за извънредното положение след призив от работодателите и сигнал, че от мярката ще се възползват малко фирми”. 

По думите му друго предложение, появило се в неделя в правната комисия, е възможността за туроператорите, които трябва да възстановят предварително заплатена сума за отменено туристическо пътуване, да могат да направят това до 1 месец след отмяната на извънредното положение, ако пътуващия откаже предложен му ваучер. 

“Разпространението на вируса в четирите най-засегнати държави в Европа се забавя, а в САЩ се увеличава. Ситуацията там се затруднява. 38 щата намаляват своята дейност. Само в 4 щата от общо 50 няма значителни ограничения”. 

Целия седмичен обзор вижте във видеото.