Анкара засилва мерките срещу коронавируса след значителен ръст на заболелите

Над 27 хиляди са потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Турция

20:29 | 6 април 2020
Снимка: Chris McGrath
Снимка: Chris McGrath

Турските власти въвеждат нови мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, след като броят на новозаразените бързо нарасна, съобщава BBC.

Данните, обявени в неделя, показаха, че в страната има над 27 хиляди случаи на заразени с коронавирус, а жертвите на заразата вече са 574.

Турция се нареди на девето място по брой на заразените в световен мащаб, по данни на университета “Джон Хопкинс”.

Над 1.2 милиона са заразените с коронавирус по света, а смъртните случаи вече са близо до 70 хиляди.

Във връзка с последните данни турският здравен министър Фахретин Коджа призова хората да останат по домовете си, като посочи, че вируса “черпи силата си от контакти”.

31 града в страната вече са затворени, като в тях се позволява само трафикът по неотложни причини, а предпазните маски са задължителни в градския транспорт, магазините и на други публични места.

Президентът Реджеп Ердоган вече призова хората за социална дистанция. Училищата остават затворени и множество вътрешни полети са отменени, като масовите молитви и публични събирания са забранени.

Според критиците обаче, включително доктори и опозиционни политици, трябва да се направи повече.

Правителството все още не е наложило пълна карантина, използвайки примера на европейските държави. Данните предполагат, че Турция сега отчита най-бързия ръст на потвърдени нови случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб.

Анкара вече забрани на хората до 20 години и над 65-годишна възраст, страдащи от хронични заболявания, да излизат от домовете си. Хората, които не попадат в тези групи, продължават да ходят на работа. 

“Над 1.1 милиона души използват обществен транспорт за да стигнат до работа всеки ден, виждаме множество автомобили по улиците”, заявиха представители на опозицията и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу пред BBC.

Според тях в настоящата ситуация това е неприемливо.