Турция намали лихвите по кредитните карти в отговор на кризата около коронавируса

Централната банка на страната наскоро намали и основната лихва

10:17 | 28 март 2020
Обновен: 22:04 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Турция намали максималния лихвен процент, който банките могат да начисляват на притежателите на кредитни карти, съобщава Bloomberg.

Максималният месечен договорен лихвен процент за заеми по кредитни карти е намален с 15 базисни пункта до 1.25%, докато максималният месечен лихвен процент за просрочия е определен на 1.55% спрямо 1.7% преди. Това става ясно от решение на централната банка, публикувано в официален вестник в събота.

Намалени са и лихвите по заеми с карти в чуждестранна валута.

Решението идва след редица мерки, които политиците предприеха, за да ограничат щетите от разпространението на коронавируса.

Турската централна банка намали основния си лихвен процент на 17 март с 1 процентен пункт до 9.75%. От финансовата институция освен това обявиха и мерки за повишаване на ликвидността, включително намаляване на размера на резервите, които чуждестранните банки трябва да държат в централната банка.

Финансовите пазари в Турция се представиха малко по-добре тази седмица. Турската лира поскъпна с около 1.5% спрямо долара до ниво от 6.45 лири за долар. 

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в страната са над 3600, 75 са смъртните случаи, сочат данни към петък.