Ердоган обяви мерки в подкрепа на бизнеса за 100 млрд. лири

Според турския президент пандемията дава някои предимства на страната

18:06 | 19 март 2020
Снимка: Kerem Uzel
Снимка: Kerem Uzel

Турският президент Реджеп Ердоган обяви план на стойност 100 млрд. лири (15.4 млрд. долара) в подкрепа на бизнеса на фона на икономическите сътресения, предизвикани от разпространението на коронавирса, съобщава Bloomberg.

“Правителството ще представи набор от мерки, включително данъчни намаления и отсрочки на плащанията на бизнесите, като ще повиши минимума на пенсионните плащания”, заяви Ердоган в сряда след среща с представители на властта и бизнеса.

Турция последва страните по света, които отпуснаха стимули и преминаха към координирани действия с централните банки, след като се наложи замразяване на голяма част от глобалната икономика. Заразените в Турция се увеличават, с което нараства и заплахата за туризма и производството, малко след като растежът в страната започна да се възстановява от спадовете.  

Турският президент призова за оказване на необходимата подкрепа на Turkish Airlines. Авиокомпаниите бяха засегнати от рязък спад на резервациите, след като коронавирусът се разпространи по света.

Турският здравен министър Фахреттин Коджа потвърди за втори смъртен случаи на заразен с коронавирус в страната в сряда, както и 93 нови заразени, което увеличи общия им брой до 191.

Ердоган призова гражданите да не напускат домовете си, докато опасността не премине.

„Ако заедно се съобразим с обявените мерки, можем да ограничим периода на пребиваване вкъщи до три седмици“, каза турският лидер.

Във вторник на среща с представители на властта и бизнес лидери Ердоган предупреди за сериозни икономически последици от пандемията.

“Смятаме за необходимо да попречим на вируса да се разпространява и да запазим живо производството, търговията и заетостта в икономиката”, добави той.

По-рано Турция забрани износа на материалите, използвани са производство на дезинфектанти.

Анкара увеличи ликвидността на борсите във вторник, тъй като се подготвя за възможен сериозен икономически шок. Властите затвориха местата, на които обичайно има струпване на хора, включително заведения и клубове.  

Според Ердоган по отношение на производството Турция може да се превърне в алтернатива на Китай, откъдето всъщност започна разпространението на вируса.

“Развитието след избухването на пандемията и спада в цените на петрола ще предложат допълнителни предимства на Турция”, заяви още държавният глава.