Валутите на развиващите се пазари продължават да се обезценяват заради Covid-19

Намаляващите валутни резерви подчертават усилията, които се полагат за осигуряване на стабилност на фона на изтичането на капитали

12:10 | 6 април 2020
Обновен: 23:34 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Валутите на развиващите се пазари, обезценяващи се заради разпространението на Covid-19, могат да бъдат изправени пред нов кръг от разпродажби предвид данните, които се очакват да покажат значително намаление на валутните резерви, пише Bloomberg.

Седмичните данни от Мексико трябва да излязат в понеделник, а Индонезия, Тайван, Филипините, Китай, Малайзия, Южна Африка и Русия трябва да публикуват актуалната информация във вторник.

Централните банки на развиващите се пазари използват резервите, за да спрат обезценяването на валутите си, тъй като пандемията от коронавирус предизвика пренасочване към щатския долар в търсене на актив убежище. Намаляващите валутни резерви подчертават усилията, които се полагат за осигуряване на стабилност на фона на изтичането на капитали.

„Очаквам по-голяма слабост пред валутите на развиващите се пазари, тъй като търсенето на долара ще остане силно“, коментира Кхун Гох от Australia & New Zealand Banking Group в Сингапур. Според него може да се очаква валутните резерви да продължават да намаляват, докато централните банки се опитват да намалят волатилността при валутите и да осигурят ликвидност на пазара.

Докато повечето централни банки от развиващите се пазари имат по-големи резерви, отколкото по време на азиатската финансова криза от 1998 г. и глобалната финансова криза от 2008 г., то макроикономическите перспективи остават несигурни.

Очакванията пандемията да предизвика глобална рецесия поддържат повишен риска от допълнително изтичане на капитали от развиващите се икономики. Глобалните фондове оттеглят инвестиции в акции от Южна Корея, Бразилия, и Турция, докато разпродават облигации в страни като Индия и Индонезия.

Мексиканското песо се понижи до рекордно ниско ниво в понеделник на фона на разочарование от плановете за предоставяне на стимули от страна на правителството. Резервите на страната остават близо до рекордно високо ниво, като изглежда централната банка не е склонна да ги използва, докато бразилските и турските резерви намаляват.

По-бързото от очакваното намаляване на руските валутни резерви също замъглява картината за рублата, докато цените на петрола остават уязвими заради войната за пазарен дял със Саудитска Арабия. Централната банка на Индия вече използва своите рекордни валутни резерви в опит да защити рупията.