Турската лира се обезценява с 11% спрямо долара от началото на годината

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 03.04.2020

14:46 | 3 април 2020
Обновен: 17:52 | 4 юни 2020

Турската лира поевтиня до 18-месечно дъно по-рано тази седмица, а седмична ѝ загуба достига до над 3% спрямо долара, което е спад от 11% от началото на годината. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Доходността по 10-годишни държавни облигации на Турция се насочва към най-високото си седмично ниво от октомври до над 14%.

Индексът Borsa Istanbul е напът да регистрира втора поред седмица на ръстове, отбеляза Демокан.

"Докато Турция се възползва от спад на цените на петрола, икономическият растеж ще се забави рязко, увеличавайки рисковете от рецесия".
 

По думите на Симин Демокан се очаква туристическият сектор да бъде сред най-тежко засегнатите, като той представлява 12% от БВП на Турция.

"По повод пандемията президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се противопостави на идеята за цялостно блокиране, твърдейки, че това ще спре всяка икономическа активност".

Досега повече от 200 000 фирми са спрели работа заради разпространението на коронавируса, разкри пазарният анализатор.

Потвърдените случаи на коронавирус в Турция достигнаха над 18 000, броят на смъртните случаи скочи с 28% спрямо предния ден до над 350, а по данни на правителството почти 19 000 души се тестват на ден, посочи още Демокан.

Целия коментар чуйте във видеото.