Ръст на китайската промишлена активност на фона на очакван спад на външното търсене

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се е повишил до 52.0 пункта през този месец

11:57 | 31 март 2020
Обновен: 02:00 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Китайската промишлена активност се повиши силно през март, което сигнализира, че втората по големина икономика в света е направила опит за възстановяване точно преди да се изправи пред нарастваща заплаха от спад на външното търсене, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се е повишил до 52.0 пункта през този месец, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро във вторник. В сравнение с това през февруари показателят отчете рекордно ниското ниво от 35.7 пункта.

От своя страна индексът на мениджърите по поръчките за секторите на услугите и строителството е на ниво от 52.3 пункта. Така измерителите се намират над ключовата линия от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

Въпреки че ръстът показва по-добри настроения в китайските фабрики, производството остава далеч от обичайното. Проучването изисква от фирмите да посочат как сравняват представянето на бизнеса си с миналия месец. Т.е. данните просто показват, че китайските компании виждат известно подобрение от февруари, когато съответния показател се сви с най-бързия си темп от 2005 г. насам.

Прогнозите за периода от април до юни зависят както от това колко бързо може да се възстанови вътрешното търсене, така и от силата на търсенето на задгранични пазари.

Повече по темата четете на Investor.bg.