Ще отстъпи ли Русия в ценовата война със Саудитска Арабия?

Упорството на Кремъл дава малко надежди за възстановяване на баланса на петролните пазари

19:29 | 29 март 2020
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин ще откаже да приеме това, което Кремъл вижда като изнудване на петролните пазари от страна на Саудитска Арабия. Това е сигнал, че ценовата война, която владее глобалните енергийни пазари, ще продължи, пише Bloomberg.

Безпрецедентният сблъсък между две от най-големите износителки на петрол в света и бивши съюзници в споразумението ОПЕК+ заплашва да изпрати цената за барел петрол под 20 долара, но от Кремъл няма да са тези, които първи ще подвият крак и ще потърсят примирие, заявяват хора, запознати с позицията на руското правителство.

На кабинета на Путин му бяха необходими години за изграждане на резерви за този вид криза. Въпреки че Русия не е очаквала от Рияд да предизвика ценова война, от Кремъл засега са уверени, че страната им може да издържи по-дълго, отколкото могат да си позволят саудитците.

„Путин е известен с това, че не подлежи на натиск“, коментира Александър Динкин, президент на Института за световна икономика и международни отношения в Москва - държавен мозъчен тръст, който съветва правителството по въпросите на външната политика и икономиката. Според него Путин доказва, че е готов на твърда конкуренция „за защита на националните интереси и за запазване на политическия си имидж като силен човек“.

След две десетилетия начело на Русия президентът и има достатъчно опит, за да преживее настоящата криза, допълват и трима души, пожелали анонимност. Путин не е някой, който се предава, дори ако битката носи значителни загуби, добавят те.

Целият пазар на петрол наблюдава и чака да види дали Русия или Саудитска Арабия ще се предадат на фона на болезнения спад на цените и ще поискат примирие. Бенчмаркът Брент поевтиня от над 50 долара за барел в началото на март до едва 24,52 долара за барел тази седмица, след като Кралството, ядосано от отказа на Кремъл да предприеме по-дълбоки съкращения в рамките на споразумението на ОПЕК +, предприе исторически скок в добива на суровината, точно когато пандемията от коронавирус започна да свива търсенето.

Загубите вече са видими за Русия, отслабвайки нейната валута и потенциално поставяйки нацията в курс към рецесия. Държавният бюджет, който се основава на цените на петрола от малко над 40 долара за барел, ще премине в дефицит през тази година, което принуждава правителството да използва своя суверенен фонд само два месеца след като Путин обеща по-големи социални разходи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи ценовата война като „опустошителна за Русия“ и каза: „В подходящ момент ще се включа“. Целия анализ четете на Investor.bg.