Коронавирусът е по-лош за Русия от петрола, част 1

Андрей Костин, директор на ВТБ

13:56 | 26 март 2020
Обновен: 13:56 | 26 март 2020
Автор: Иван Николов

 

Вирусът е много по-лош. Най-големият проблем. Ние знаем как да се справим с икономическата криза, но не знаем какво да правим с кризата на вируса.

И това е основния проблем. Не можем да прогнозираме. Никой от икономическите и финансови анализатори не може да ви каже колко време ще продължи ситуацията с вируса.

И в голяма степен икономическата ситуация, икономическата криза или волатилността зависят от това. Ако кризата свърши след 2-3 месеца, това е едно. Ако продължи до следващата година – това е друг проблем.

А трети проблем е реакцията на правителствата.

Наскоро Тръмп каза, че би искал да приключи, да разхлаби ограниченията за хората и карантината.

Но повечето правителства в момента изолират хората. И практически спират производството. И разбира се, това значително ще се отрази на икономиката.

Например Европа и Китай са по-силно засегнати от вируса. Това е 60% от руската външна търговия.

Ситуацията в Европа и в Китай е изключително важна за нас.

Що се отнася до цената на петрола, различни хора казват различни неща за едно и също – че петролният пазар е единствения в света, който е регулиран чрез картелно споразумение.

Дали картелното споразумение е добро за света или не? Това е сериозен въпрос. Защото пазарите би трябвало да регулират цените. От тази гледна точка няма нищо неестествено за разпада на споразумението ОПЕК+.

От друга страна – да, засяга руската икономика, но ние вярваме, че ако не е сегашната епидемия от коронавирус, цената би се върнала на около 45-50 долара за барел, което е достатъчно за руската икономика.

Първа част на интервюто, взето преди президентът Путин да обяви извънредните мерки на 25 март.

Гледайте и втората част.