Тръмп: Google ще се включи в борбата срещу коронавируса в САЩ

Здравното звено на Alphabet разработва сайт, който ще помага на хората да установят необходимостта от тестване за COVID-19

12:50 | 14 март 2020
Снимка: David Paul Morris
Снимка: David Paul Morris

Уебсайтът за тестване на вируси на Google, рекламиран от американския президент Доналд Тръмп, е в начален етап и ще бъде пуснат първоначално в района на залива на Сан Франциско в понеделник, съобщава Bloomberg.

На пресконференция в петък Тръмп посочи, че сайтът ще помага на хората да разберат дали имат нужда да бъдат тествани за коронавирус и след това ще им показва най-близкото място, на което могат да го направят. “Google има близо 1700 инжинери, които работят по проекта”, добави президентът.

Сайтът всъщност е средство за помощ да се установи необходимостта от тестване и е разработван от Verily, здравно звено на Alphabet.

“Планът е да имаме наличен инстумента до понеделник”, заяви говорителят на Verily, като отказа да коментира дали наистина 1700 служители на Alphabet или Google са ангажирани с него.

Уебсайтът беше едно от няколкото обявления, които Тръмп направи по време на пресконференция в розовата градина на Белия дом. Той обяви национално извънредно положение и заяви, че правителството ще изкупи големи количества петрол, за да стабилизира цените. Освен това Тръмп заяви, че се спира плащането на лихви по всички студентски заеми, предоставени от федералните агенции до второ нареждане.

Заедно с президента бяха и бизнес лидери, включително ръководителите на Walmart и CVS Health. Google нямаше свой представител.

Google агресивно се намеси в някои от най-популярните си онлайн услуги, за да ограничи разпространението на слухове и дезинформация и да предостави на потребителите си полезна и точна здравна информация. Търсенията с Google, свързани с вируса, задействат „SOS предупреждение“, което показва пъво най-новите новини от медиите и от здравните власти преди останалите резултати от търсенето.