Тръмп обяви извънредно положение в САЩ заради коронавируса

Извънредното положение ще осигури достъп до 50 млрд. долара за овладяване на ситуацията

22:40 | 13 март 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ заради избухването на епидемията от коронавирус, позовавайки се на Закона Стаффорд, за да отвори вратата за повече стимули за отделните щати и региони, съобщава Bloomberg.

“Призовавам всеки щат да създаде кризисни щабове и всяка болница в страната да активира плановете си за действия при спешни случаи“, каза Тръмп по време на пресконференция.

Обявеното извънредно положение позволява на правителството да предприеме допълнителни мерки за борба с коронавируса. Това е повратен момент в позицията на американския президент, който многократно сравняваше новия вирус със сезонен грип и настояваше, че администрацията му контролира епидемията.

"Никой ресурс няма да бъде пощаден", каза президентът, допълва The Wall Street Journal.

Докато течеше пресконференцията на Тръмп, акциите в САЩ поскъпнаха. Широкият показател S&P 500 се повиши с около 5% в края на следобедната търговия, след като по-рано през седмицата капиталовият пазар преживя най-лошия си ден от 1987 г.

Освен това Тръмп заяви, че се спира плащането на лихви по всички студентски заеми, предоставени от федералните агенции до второ нареждане. Президентът е възложил и на министъра на енергетиката да закупи „големи количества суров петрол“ за стратегическите резерви на САЩ.

"Цената на петрола се понижи доста, така че ще го напълним", каза Тръмп. Той също така предостави нови правомощия на министъра на здравеопазването и човешките услуги Алекс Азар. Целта е да се осигури максимална гъвкавост на болниците и на доставчиците на здравни услуги.

По думите на Тръмп извънредното положение ще осигури достъп до 50 млрд. долара за овладяване на ситуацията.

До началото на следващата седмица Тръмп обеща, че ще има налични допълнителни половин милион тестове, като в рамките на месец ще бъдат осигурени 5 милиона теста. Но той каза, че не препоръчва всеки човек да се тества.

Докато в някои от най-тежко засегнатите части на Азия се наблюдават признаци на подобрение след по-ранните скокове на броя на новите инфекции, вирусът не показва признаци на забавяне. Броят на случаите с коронавирус надхвърли 132 000 в 123 страни и региони по целия свят, според данните на СЗО в петък. Близо 5000 души са починали.

Испания също обяви извънредно положение, след като броят на случаите в страната се изстреля до над 4000, което я направи вторият по големина епицентър на пандемията в Европа след Италия.

Съединените щати имат над 1600 потвърдени случая и най-малко 41 смъртни случая, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Очаква се броят на положителните нови случаи на коронавирус да нараства бързо с подобряване на възможностите за тестване.

Забраната на президента Тръмп да се пътува от 26 европейски държави към САЩ ще влезе в сила в петък в полунощ.