До 5 г. затвор и глоба до 50 хил. лева при нарушаване на карантина

Промените в Наказателния кодекс бяха приети спешно, тъй като някои хора са нарушавали карантината

18:46 | 13 март 2020
Обновен: 18:47 | 13 март 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха спешно промени в Наказателния кодекс (НК) заради нарушаването на карантината от някои хора, поставени под нея заради коронавируса, съобщава Investor.bg.

Наказанието вече ще е до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. глоба за всеки, които по време на разпространението на COVID-19 наруши карантината.

Поправката е в чл. 355 в Наказателния кодекс, който досега предвиждаше, че ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или поправителен труд.

Депутате промениха и алинея 1, която сега предвиждаше, че който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с поправителен труд или с глоба до 3 хиляди лева. Наказанието за това вече е лишаване от свобода до 3 г. и санкции от 1000 до 10 хил. лв.

Председателят на правната комисия Анна Александрова, която е депутат от ГЕРБ, обясни, че с увеличените санкции всички хора, включително тези, които са заразени, ще спазват нормативната база.

"Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза", заяви тя.