Златото изпрати най-лошата си седмица от 1983 г. насам

Сривът в цената на ценния метал го лиши от традиционния му статут на актив убежище

10:17 | 14 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Златото изпрати най-лошата си седмица от над три десетилетия, присъединявайки се към срива на глобалните пазари, от който дори смятаният за актив убежище ценен метал не успя да избяга.

В бързината да наберат пари и да покрият загубите си на други пазари инвеститорите изтеглиха парите си от златото, което обикновено се възприема като възможност за запазване на стойност на фона на нестабилност на пазара и притеснения за глобалната икономика, пише в свой анализ Bloomberg. Хедж фондовете намалиха бичите си залози върху златото през седмицата, приключила на 10 март, най-много от началото на февруари.

По-силният долар пък направи ценният метал по-малко привлекателен. Широкият показател S&P 500 регистрира волатилна сесия в петък след най-лошия си ден от 1987 г. насам.

Цената на златото с незабавна доставка се понижи с 2.9%, за да затвори на ниво от 1529.83 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк, като завърши седмицата със загуба от 8.6% - най-много от март 1983 г. Междувременно среброто навлезе в мечешки пазар, присъединявайки се към паладия и платината заради притесненията около ефектите от коронавируса за световната икономика.

Сривът в цената на златото го лиши от традиционния му статут на актив убежище и подчерта колко екстремен е бил натискът на разпродажбите на всеки един пазар. Петролът и глобалните акции изпратиха най-лошата си седмица от октомври 2008 г., когато се усещаше тежестта на финансовата криза.

Въпреки реакцията на инвеститорите тази седмица дългосрочните перспективи за златото остават бичи. Търсенето на метала като актив убежище може да се възстанови, ако коронавирусът причини рецесия в световната икономика.

„Златото изглежда като добър залог в средносрочен план“, коментира Даниел Хайнс, старши стратег в Australia & New Zealand Banking Group в интервю за Bloomberg. Според него дори в по-кратки срокове може да се види ръст в цената на златото от 10 до 15%.