ЕК: Коронавирусът ще доведе Европейския съюз до дълбока рецесия

Има готовност да бъдат осигурени 37 млрд. евро за борба с разпространението на Covid-19

17:23 | 13 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кризата около разпространението на коронавируса ще доведе Европейския съюз и еврозоната до дълбока рецесия през тази година, се казва в изявление на Европейската комисия от петък, съобщава Bloomberg.

„По наша оценка намаляването на растежа на реалния БВП през 2020 г. ще бъде с 2.5 процентни пункта в сравнение със ситуация, при която няма да има пандемия“, заявиха от ЕК. От там обясняват, че като се има предвид, че прогнозният растеж на реалния БВП за 2020 г. на ЕС беше за 1.4% за тази година, то това означава, че той може да падне до малко над -1%, като може да бъде постигнато възстановяване, макар и непълно през 2021 г.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е изразила готовност да бъдат осигурени 37 млрд. евро за борба с разпространението на Covid-19. Това е увеличение с 12 млрд. евро спрямо първоначално обявената сума за противодействие на епидемията, съобщава investor.bg.

Държавите в ЕС трябва да се чувстват свободни да предприемат всякакви мерки, които преценят за необходимо, за предпазването на бизнеса и работниците в тази обстановка, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя настоя предприеманите мерки срещу епидемията да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско равнище. ЕК ще даде максимална гъвкавост на правителствата в спазването на правилата за бюджетите и държавната помощ, поясни Фон дер Лайен.

Предвижда се по инвестиционния план „Юнкер" да бъдат осигурени 100 млрд. евро за заеми за малките и средните дружества. Ще направим всичко необходимо в подкрепа на хората и икономиката, заяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно. По нейните думи би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни мерки по границите. Едностранните мерки не са добро решение, коментира още германката.