Биткойнът премина прага от 10 хил. долара за пръв път от октомври

Анализатори очакват криптовалутата да поскъпне допълнително през 2020 г.

14:34 | 9 февруари 2020
Снимка: Philippe Lopez
Снимка: Philippe Lopez

Цената на биткойн отново премина границата от 10 хил. долара, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута премина психологическото ниво в неделя за пръв път от октомври насам според Bitstamp. Цената на биткойн се повиши с 2.6% до 10 179 долара.

Цената на биткойн премина границата от 10 хил. долара за пръв път от октомври насам. Графика: Bloomberg

Петцифрената стойност на биткойн идва на фона на рали при акциите в индекса S&P 500, последвало намаляващите опасения, че коронавирусът ще възпрепятства глобалния растеж.

“Ралито е част от по-широкото търсене на рискови активи, след като оптимизмът нараства, че въздействието на коронавируса може да бъде ограничено до първото тримесечие", твърди анализатор на Oanda. Той добавя, че положителното развитие в търговските отношения между САЩ и Китай също дава тласък на американския индекс. 

Трендът при криптовалутите е възходящ през цялата година, като според някои експерти инвеститорите се насочват към тях като актив убежище на фона на продължаващото геополитическо напрежение. 

Някои биткой ентусиасти предвиждат и бъдещи ръстове на цената на криптовалутата. Анализатор на Fundstrat Global очаква биткойн да се търгува на цена от между 10 и 11 хил. долара през втората половина на годината. Според Майк МакГлоун, Bloomberg Intelligence, перспективите за биткойна през 2020 г. остават благоприятни, подобно на тези на златото.

Цената на биткойн достигна пик от около 20 хил. долара през декември 2017 г. Тя се понижи с близо 74% през следващата година, преди да се възстанови с почти 100% през 2019 г.