Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Волатилността пречи на биткойна да се превърне във валута убежище

Ангел Гяуров, финансов директор, Belayer, Бизнес старт, 05.02.2020

09:29 | 5 февруари 2020
Ангел Гяуров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ангел Гяуров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През януари имаше някои много значими събития, които доведоха до ръста в цената на биткойна с 29% - след убийството на Солеймани видяхме малък скок, след това стана и ситуацията с коронавируса. Всички на пазара спекулират и с предстоящия т.нар "халвинг" през май. Това каза Ангел Гяуров, финансов директор, Belayer, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите му твърде голямата волатилност на биткойна е това, което пречи той да стане валута убежище. Експертът обясни, че до 2040 година ще бъдат изкопани всички биткойни.

"Ръстът на биткойна е 4% годишно, сега ще стане 2%. Инфлацията на биткойна ще стане като инфлация на нормална валута", каза Гяуров.  

Той обясни, че в топ 5 криптовалути няма голямо разместване.

"Етер регистрира ръст, по-голям от биткойн. Тук основният фактор е предимството, че са първият играч на пазара и 90% от разработването на продукти на пазара на смарт контракти е на база етер", обясни той. 

Заплаха за сигурността ли са криптовалутите - "Миналата година не сме наблюдавали значими хакове на борси", коментира той трикратното увеличение на криптоизмамите и това, че според "Дойче банк" те представляват заплаха за финансовата стабилност.

По думите му 80% от централните банки работят по създаване на дигитална валута. 

"Проектът на Facebook да пусне своя дигитална валута Libra беше катализатор голяма част от централните банки да се размърдат, Китай тестват дигиталния юан, говори се за дигитално евро". 

"Може да има гигантска промяна във финансовия свят - според доклад на ЕЦБ нормалните ритейл потребители ще имаме достъп до дигиталната валута - търговските банки остават встрани. Това е много интересно", каза Гяуров. 

Той смята, че дигиталните пари ще изместят банкноти и монети. 

Целия разговор гледайте във видеото