САЩ чакат по-слаб растеж през 2020 г. заради проблемите около Boeing

Растежът на американската икономика може да бъде под 3% тази година

12:30 | 7 февруари 2020
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в четвъртък, че очакванията са ръстът на БВП да се забави през 2020 г. заради заземяването на Boeing 737 MAX, съобщава The Wall Street Journal.

В интервю за Fox Business Network Мнучин заяви, че растежът на американската икономика може да бъде под 3% тази година.

„Boeing оказа голямо влияние върху нашия износ, тъй като е най-големият ни износител“, обясни Мнучин. По неговите думи проблемите около един от самолетите на компанията може да коства 50 базисни точки или повече от БВП.

Boeing спря производството на проблемния 737 Max миналия месец, след като самолетът беше заземен от регулаторите след две фатални катастрофи.

Министърът на финансите на САЩ заяви още, че внимателно се следи разпространението на коронавируса, като към момента не се наблюдава голям ефект върху веригите за доставки.

„Няма съмнение, че вирусът ще има някакво влияние върху глобалния растеж и известно въздействие върху САЩ“, каза той, но добави, че е рано да се каже колко значителни ще бъдат ефектите.

Стивън Мнучин коментира и решението на Китай да намали някои мита върху американски стоки като очакван ход, част от наскоро подписаната търговска сделка на Фаза 1. Според него американският президент е готов да намали също мита, наложени върху китайски стоки, като част от сделката на Фаза 2, но засега не се предприема подобен ход, за да бъде стимулиран Китай да продължи да участва в преговорите.

На въпрос дали САЩ планират да наложат повече мита върху европейски стоки Мнучин каза, че президентът Тръмп е съсредоточен върху постигането на ново търговско споразумение, което е част от дневния му ред.