Китай намалява наполовина мита за внос на американски стоки за 75 млрд. долара

Двете най-големи икономики сключиха в средата на януари частично споразумение за първата фаза от търговската им война

Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg

За да приложи частичното споразумение, сключено в рамките на търговската война със САЩ, Китай намалява наполовина своите специални мита за внос на американски стоки на стойност 75 милиарда долара. Считано от 13:01 ч местно време (7 ч. сутринта българско) на 14 февруари,  митата за някои стоки ще бъдат намалени на 5 процента, ако преди това са били 10 процента, докато за други стоки те ще паднат от 5 на 2.5 процента, съобщава investor.bg, цитирайки DPA.

Датата съвпада с тази, в която се намаляват наказателните мита в САЩ за вноса от Китай.

„Китай се надява, че и двете страни могат да спазят и приложат споразумението, за да повишат доверието на пазара, да насърчат развитието на двустранните икономически връзки и да улеснят глобалния икономически растеж“, се казва в изявлението. Другите наказателни мита обаче засега остават непроменени.

Още по темата

След намалението, наказателните мита за американския суров нефт ще бъдат понижени на 2.5% от 5%. Наказателните мита върху соята ще спаднат до 27.5% от 30%, а за свинско, говеждо и пилешко месо - от 35% до 30%. Тези ставки са по-високи, тъй като през 2018 г. тези стоки също бяха ударени с мита, които ще останат в сила.

Двете най-големи икономики сключиха в средата на януари частично споразумение за първата фаза от търговската им война, която продължава почти две години. То предвижда митата да бъдат намалени, но не засяга по-голямата част от специалните мита, които се прилагат от 2018 г. Преди всичко САЩ обещаха, че повече няма да налагат допълнителни наказателни мита.

Юанът увеличи ръста си след оповестяването на новината за намалението на митата, като курсът за офшорния юан скочи с 0.26% до 6.9573 юана за долар.

В рамките на сделката Китай се съгласи да увеличи вноса си от САЩ, включително на селскостопански продукти и услуги, от нивата от 2017 г. с не по-малко от 200 милиарда долара през следващите две години. Китай ще публикува данните за търговията си през януари в петък, което ще даде първи поглед върху тазгодишния внос от САЩ.

Повече по темета четете в investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света