Китай забрани търговията с диви животни, над 2000 души са заразени

Правителството се опитва да ограничи вируса, американското посолство евакуира американци в града, от който тръгна заразата

14:31 | 26 януари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай забрани търговията с диви животни в цялата страна, тъй като правителството на президента Си Дзинпин е подложено на натиск да спре нарастващия брой смъртни случаи от мистериозния коронавирус, за който властите заявиха, че се разпространява по-бързо, предаде Bloomberg.

Длъжностни лица казаха пред репортери в неделя, че информацията за новия вирус е ограничена, въпреки че патогенът е идентифициран сравнително бързо и разпространението му не спира. Превозът и продажбата на диви животни няма да бъдат разрешени и местата за развъждане ще бъдат под карантина, заяви правителството в отделно изявление, като предупреждава да не се консумира месо от диви животни.

Бързо разпространяващият се вирус достигна до повече от дузина страни извън Китай, като повече от 2000 инфекции са потвърдени в целия свят. В Китай са 98% от тях, а смъртните случаи са се повишили до най-малко 56 от едва два седмица преди това.

Китайските власти в неделя заявиха, че вирусът все още не е под контрол въпреки агресивните мерки на властите да ограничат движението за милиони хора, които живеят в градове в близост до центъра на огнището. Ограниченията идват по време на Лунната Нова година, най-голямото тържество в страната, по време на което обикновено се предприемат милиарди пътувания.

Китайското правителство забрани всички екскурзии вътре и извън страната.

Учените по целия свят работят, за да разберат по-добре вируса, колко заразен е той и откъде идва. За първи път открит в Ухан миналия месец, той предизвика опасения, че болестта може да съперничи на SARS - пандемията, която отне почти 800 живота преди 17 години.

Прекъсването на Лунната Нова година е критичният период за предотвратяване на разпространението на вируса, заявиха властите на пресконференция в неделя. Повече от 1600 души ще бъдат изпратени в Ухан, епицентър на огнището, през следващите два дни, за да подпомогнат усилията за ограничаване на разпространението.

Появиха се информации за болници в Ухан, които се борят с нарастващия брой болни. Дзинпин предупреди служителите, които отказват информация, че ще бъдат наказани.

Американското консулство в Ухан планира да евакуира някои американци с чартърен полет във вторник, а други правителства и компании заявиха, че и те са готови да помогнат на хората си да напуснат града, излизането от който е забранено.

САЩ съобщиха за трети болен, този път в Калифорния. Тайланд и Южна Корея също имат потвърдени случаи, докато Канада обяви за първи случай в събота. Във Франция болните са 3.

Смята се, че вирусът се е появил миналия месец на пазара за морски дарове и диви животни в Ухан, разпространявайки се от заразени животни до хора, а полицията затвори пазари за диви животни в Източен Китай.

Китай постигна напредък в наблюдението и откриването на инфекциозни заболявания след SARS и засили контрола върху продажбата на екзотични животни, които се консумират в някои части на страната. И все пак пазарите, които могат да представляват място за потенциално смъртоносни зарази, остават популярни в много градове в Азия.

Новият вирус има инкубационен период от около две седмици, преди заразените да започнат да проявяват симптоми, които наподобяват настинка или грип, но те може да са заразни и през това време, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.