Коронавирусът продължава да се разпространява

В Китай вече повече от 1300 души са заразени с вируса, който е стигнал и до Европа

13:20 | 25 януари 2020
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

В Китай вече повече от 1300 души са заразени с вируса, който е стигнал и до Европа - трима пациенти във Франция са поставени под карантина, информира германското издание Der Spiegel.

Коронавирусът с произход от Китай покосява все повече хора от ново заболяване на белите дробове и междувременно достигна Европа. Китайската държавна телевизия е съобщила за 41 смъртни случая и почти 1300 заразени - с около една трета повече от вчера.

Франция е първата държава от ЕС, в която са получени потвърждения за инфекцията. В момента трима пациенти са под карантина в болница, съобщи френското министерство на здравеопазването. Единият случай се случи е в Бордо, другите две жертви са диагностицирани в Париж.

Всички пациенти преди това са били в Китай. Всеки, който е бил в близък контакт с тримата заразени, трябва да бъде изследван. Правителството ще направи всичко възможно, за да ограничи разпространението на патогена, заяви здравният министър Агнес Бузин. "Трябва да третираме една епидемия като пожар“, казва той.

Случаят в Бордо засяга 48-годишен мъж, който се е завърнал от Китай през Ухан. Първите случаи на новата белодробна болест са се появили в китайския мегаполис в началото на годината.

Неотдавна бе съобщено за потвърдени случаи от други азиатски страни като Япония, Тайланд, Виетнам, Сингапур и Тайван. До петък е било съобщено за друг случай на заболяването от американските градове Сиатъл и Чикаго.

В събота Австралия също е потвърдила случай на белодробната болест, причинена от новия вирус: Патогенът е бил открит в китаец, която миналата седмица е пътувала до Мелбърн от Китай и преди това е бил в Ухан, заяви здравният министър Джени Микакос.

Френският министър на здравеопазването Бузин призова за внимание от страна на всички пътуващи, които се връщат от Китай, дали имат проблеми с белите дробове или температура. В най-лошия сценарий трябва да уведомите Спешна помощ, която да вземе засегнатите от дома и да ги откара направо в болницата.

Бузин не изключва възникването и на други такива случаи. По-рано заболелите са били идентифицирани като такива бързо благодарение на ефективни  тестове.

За да забави разпространението на вируса, Китай налага драстични ограничения за 43 млн. души, живеещи в дванадесет града в тежко засегнатата провинция Хубей. Местният и междуселищен транспорт е спрян, пътища са блокирани, а на публично място трябва да се носят и защитни маски. Страната също затвори части от Великата китайска стена и отмени големите новогодишни събития.

В момента в града се изгражда нова болница за лечение на заразени.

400 военни лекари кацат в Ухан

По данни на китайски медии 400 военни лекари са стигнали до Ухан със самолет, за да помогнат в борбата с вируса. Допълнителен медицински персонал от Шанхай и други градове също е пристигнал. Според държавната телевизия една от последните за момента жертви на белодробната болест е бил 62-годишен лекар, който се е заразил по време на работа в болница в Ухан.

След „Макдоналдс“ и за Starbucks също е имало последствия върху бизнеса. Веригата кафенета в САЩ затваря всички клонове в провинция Хубей по време на китайската Нова година. Услугите за доставка също ще бъдат спрени. Компанията посочва като причина за това загрижеността за здравето на клиентите и служителите.

САЩ са обявили планове за изтегляне на щаба на генералното консулство и техните семейства от Ухан. Заповедта е настъпила заради разпространението на вируса, логистичните проблеми на фона на ограниченията в движението и "препълнените болници" на града, заяви говорител на посолството.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че ангажиментът на Кеитай за борба с разпространението на патогена е голям: "Китай работи много усилено, за да овладее епидемията. САЩ ценят усилията ", написа той в Twitter, споделяйки още, че в според него всичко ще се нареди.