Африканските пристанища пропускат шанса от отклонения трафик от Червено море

Приблизително 90% от вноса и износа на Африка се транспортират по море, но нейните пристанища са силно неефективни

17:07 | 17 март 2024
Автор: Колийн Гоко
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Неефективните и застаряващи пристанища на Африка възпрепятстват шансовете на континента да се възползва от скока на корабния трафик, който избягва атаките на бунтовниците хути в Червено море, казаха логистични експерти.

Броят на корабите, плаващи около южния край на Африка, се е увеличил с 85% от първата половина на декември, когато подкрепяните от Иран терористи, базирани в Йемен, засилиха атаките си срещу кораби, според Clarksons Research. Някои от най-големите бенефициенти са пристанища в Южна Африка, Мадагаскар, Мавриций и Намибия, всички от които са отбелязали увеличение на обемите, каза производствената и логистична компания Fictiv Inc.

„Въпреки това повечето пристанища в Африка са неефективни и не са в най-доброто състояние, за да могат напълно да реализират всички предимства“, каза Вини Ликата, ръководител на логистиката на Fictiv. „Това може да е истинска възможност за Африка, но няколко пристанища вече бяха претоварени поради неефективност. Необходими са инвестиции, за да могат да се конкурират."

Търговските кораби до голяма степен избягват маршрута през Суецкия канал от началото на атаките. Миналата седмица ракетен удар уби трима членове на екипажа на кораб, първите потвърдени смъртни случаи от началото на атаките.

В момента Африка представлява около 6% от световната морска търговия, въпреки че приблизително 90% от нейния внос и износ се транспортират по море, според главния изпълнителен директор и основател на Freight Right Global Logistics Робърт Хачатрян.

Предвижда се транспортните разходи от Азия до източното крайбрежие на САЩ да се увеличат с 20% до 30%, като времето за доставка ще бъде удължено с две седмици поради по-дългия маршрут около нос Добра надежда в Южна Африка, каза Хачатрян.

Именно тук проблемите с пристанищната инфраструктура на Южна Африка – вариращи от повреда на оборудването до недостиг на персонал – накърняват нейното конкурентно предимство. Транспортните компании, използващи маршрута за търговия изток-запад, до голяма степен избягват да се налага да презареждат запасите и да зареждат гориво в морските центрове на Южна Африка поради неспособността им да предоставят услуги.

„Тази промяна облагодетелства пряко стратегически разположени пристанища като Тоамасина в Мадагаскар, Порт Луис в Мавриций и Уолфиш Бей в Намибия, които се намират по маршрута изток-запад, свързващ Азия с Европа“, тъй като корабите избягват Южна Африка, каза Хачатрян.

Държави с възможност за бързо разширяване на пристанищните и логистични операции - като Мароко и Гана - биха могли да се приспособят към увеличеното търсене на морски услуги.

„Тяхната инвестиция в пристанищна инфраструктура през последните години ги позиционира да управляват ефикасно нарастването“, каза Хачатрян. За други части на Африка „безпокойства възникват от инциденти с морско пиратство близо до Сомалия и Нигерия, докато корабите плават около Африка“, каза той.

Фрагментирана политика

Нарастващият трафик около нос Добра надежда може да засили позицията на Южна Африка в клуба на нациите BRICS и потенциално в глобалните търговски преговори в по-дългосрочен план, каза Джеймс Хил, главен изпълнителен директор на MCF Energy Ltd.

„Африканските политици може да разгледат стратегии за развитие на пристанищата, които ще помогнат за изграждането на вътрешноафриканска и международна свързаност“, каза Хил. „Дори след като конфликтът в Израел приключи, опасността в Персийския залив може да продължи, тъй като хусите може да изберат да отмъстят на САЩ за тяхната контраатака, което означава, че тези ползи може да продължат.“