Отменени фестивали - цената за продуциране на големи събития става непоносима

Тази година са отменени поне 10 концерта в САЩ заради свитите бюджети на потребителите, но и растящите разходи за персонал, сцени и изпълнители

16:00 | 24 март 2024
Автор: Игнасио Гонзалес
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В продължение на четири десетилетия фестивалът Riverbend радваше музикалните фенове в Тенеси с главни изпълнители като Lionel Ritchie и ZZ Top, но тази година шоуто няма да се състои.

"Riverbend прави преоценка и преструктуриране, за да бъде успешен в бъдеще", заявиха организаторите на своя уебсайт.


Музикален фестивал Firefly 2017. Музикалният фестивал Firefly в Доувър, Делауеър, отмени плановете си за 2024 г.

След години на растеж някои музикални фестивали са в отстъпление. Според проучване на Bloomberg тази година са отменени поне 10 концерта в САЩ. Фактор за това са по-бюджетните потребители, но и нарастващите разходи за персонал, сцени и изпълнители.

"Всичко е по-скъпо, включително и изпълнителите", казва в интервю Камерън Колинс, основател на организатора на фестивали Brew Ha Ha Productions.

Билетите за фестивала за музика и изкуства в долината Коачела през април все още са налични за втория уикенд, след като бяха пуснати в продажба през януари. Музикалният фестивал Firefly в Делауеър, който функционираше в продължение на 10 години с участието на изпълнители като Green Day и Dua Lipa, заяви в социалните медии, че си взима още една година почивка и ще се завърне "когато моментът е подходящ".

AEG Worldwide, която е собственик и на двата фестивала, отказа коментар.Фестивал на музиката и изкуствата в долината Коачела 2023 г. в Индио, Калифорния.

Проблемите отразяват случващото се в други потребителски бизнеси - от тематични паркове до казина - и отразяват по-ограничените бюджети след рязкото увеличаване на пътуванията след пандемията. Разходите за посещение на многодневен музикален фестивал могат да надхвърлят 1000 долара, включително за настаняване и пътни разходи, без да споменаваме бирата с цена 15 долара. 

"Концертите на практика са равностойни на полет до някъде, когато плащате 200-300 долара за шоу", казва Патрик Сутър, фен на концертите от Кънектикът.   

Промоутърите на фестивали предприемат мерки за облекчаване на тежестта. Любителите на музиката могат да си купят двудневни билети за четирите дни на фестивала Bonnaroo в Тенеси - опция, която някои наричат "половинка". 

Фестивалът Beach Life, който ще се проведе през май в Редондо Бийч, Калифорния, намали цените на общия вход тази година и включва в тях таксите за билети, което е част от промяната в индустрията към ценообразуване "всичко в цената". Друг рок фестивал - Cruel World, който се провежда седмица по-късно в близката Пасадена, се отказа от таксите за билети в рамките на промоция през февруари и все още има налични билети за общ вход.

"Те започват да се канибализират взаимно", казва Морган Милардо, управляващ директор на Института за популярна музика "Бъркли" в Бостън. "Това наистина разделя пазара наполовина."

Сред другите жертви тази година са: музикалният фестивал Flavortown на готвача Гай Фиери в Кълъмбъс, Охайо, който беше отменен преди дебюта си, и фестивалът Okeechobee Music & Arts Festival във Флорида, който си взима почивка. Това се отнася и за музикалния фестивал Beale Street Music Festival в Мемфис, чиято посещаемост миналата година спадна до най-ниското си ниво от три десетилетия насам. Организаторът обяснява спада с "икономическите предизвикателства" и опасенията за безопасността. 


Отмяна на музикални фестивали за 2024 г.

Трудната среда означава, че организаторите могат да се консолидират, тъй като по-големите промоутъри се стремят да разширят дейността си на нови пазари. 

"Нашите ключови ръководители водят тези разговори ежедневно", каза Чами МакКъри, главен маркетинг директор на компанията за фестивални продукции Danny Wimmer Presents. Компанията организира седем фестивала, включително "Bourbon & Beyond" в Кентъки, на който кънтри певецът Зак Брайън е хедлайнер, а билетът за общ вход струва 330 долара. 

След пандемията от Covid-19 артистите повишиха хонорарите си, за да компенсират загубените приходи. Продавачите се опитват да възстановят загубените пари и да изплатят дълговете си, за да останат на повърхността по време на спирането на работата.

"Разходите се повишиха много в края на 21, 22 и 23 г. и сега всички аплодираме, да, повечето от тези разходи спряха да се повишават, но все пак се повишиха много", каза Джо Берхтолд, главен финансов директор на Live Nation Entertainment Inc. на конференция за инвеститори този месец.

Най-големият играч в концертния бизнес Live Nation заяви, че продажбите на билети за фестивалите му в Северна Америка тази година изпреварват тези през 2023 г. Фестивалът Sea.Hear.Now в Есбъри Парк, Ню Джърси, беше разпродаден минути след пускането на билетите в продажба на 7 март. Местният герой Брус Спрингстийн беше хедлайнер.

"Обичайно е няколко събития да се колебаят или да отпаднат по различни причини, така че винаги има няколко такива случая", се казва в изявление на Live Nation. "Но на макроравнище бизнесът с музика на живо е по-стабилен от всякога."

Междувременно градовете търсят начин да запазят фестивалите, които те разглеждат като източник на приходи от туризъм. След като се опасяваха, че ще го отменят по-рано тази година, Blues on the Green в Остин, Тексас, ще се завърне благодарение на подкрепата на градския съвет и на нов спонсор.