Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Световният музикален бизнес идва в Пловдив

Боян Робърт Пинтър, основател и директор на "Spike Bulgarian Music Showcase", в „Светът е бизнес”, 19.05.2023

21:11 | 19 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Първото издание на Spike Bulgarian Music Showcase проведохме миналата година в Пловдив, а тази година сме с четири пъти повече участници. Нашият таргет е всеобщото образование и глобалният музикален бизнес. Затова имаме гости професионалисти и музиканти от целия свят – Канада, Япония и цяла Европа. Това разказа Боян Робърт Пинтър, основател и директор на "Spike Bulgarian Music Showcase", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Шоукейс фестивалите са страхотна възможност за музикантите да представят своето творчество пред ключови фигури от музикалната индустрия, да направят важни контакти и да получат ценни съвети от първа ръка.

Отваряме на 25 май и всички барове по главната улица на Пловдив са наши партньори. Ще участват 30 групи, а 20% от тях са от България. Няма ограничения в стила музика, ще има дори джей поп  - японски поп, разказа Пинтър.

По думите му тези събития са възможност за групите да намерят професионален мениджър и да сключат сделка с голям дистрибутор.

„Идеята е не само музикантите да се запознаят един с друг, но и професионалистите, така че да могат да обменят опит и да работят заедно по общи проекти”, изтъкна събеседникът.

Бумът на развлекателни прояви и събития след пандемията беше очакван, защото нищо не може да замени живия контакт между хората, каза още Пинтър.

Според него при организиране на големи концерти финансовият риск за промоутъра винаги е най-голям.

„Първоначалната инвестиция е много голяма, като за всяка една продукция бюджетът се прави индивидуално”, обясни събеседникът.

Факторите, които са важни за популяризирането на нова група, са свързани с това дали тя иска да свири само в България или иска да свири международно, с други думи дали това е въпрос на музикален експорт или просто музикално развитие на местен пазар. Важно е съдържанието,  към каква публика апелира, правилния продуцент, правилното място за записване. Процесът е дълъг, с много слоеве и е обграден от невероятно много митология.

„Няма универсален план за налагане на група и всичко е много стриктно базирано на желанието на артиста... Живото присъствие на музиканта ще бъде това, което ще бъде решаващо в неговата дълготрайна кариера. Животът на турне е доста по-труден и това е нещо, с което българските музиканти не са започнали да се сблъскват – как се оцелява един месец на турне с един минибус с четири човека вътре”, посочи Пинтър.

Коментирайки как се отразява на музикалната индустрия технологичният напредък, събеседникът отбеляза, че с навлизането на дигиталните технологии фокусът на слушателите много се е променил.

„Те не искат да слушат вече албуми, а сингли и то под две минути. Замисълът на рокерите през 70-те години вече не е това, което съществува в днешно време”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.