Facebook забранява силно манипулирано съдържание

Това е част от стъпките, които да спомогнат за намаляване разпространението на дезинформация в мрежата

15:55 | 7 януари 2020
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Социалната мрежа Facebook забранява разпространението на видеа, които са манипулирани, с помощта на различни инструменти, въпреки че практически е невъзможно да се премахне цялото налично фалшиво съдържание, съобщава The Wall Street Journal.

Забраната е част от стъпките, които да спомогнат за намаляване разпространението на дезинформация в мрежата.

Вицепрезидентът по управление на глобалните политики на Facebook Моника Бикерт разкри подробности, свързани с новата политика на компанията. Спирането на манипулирано съдържание е най-конкретната стъпка, която социалната медия предприема за борба със силно манипулирано съдържание (т.нар. deepfakes).

Фалшивото съдържание е свързано с изображения или видеоклипове, които са манипулирани чрез използване на сложни алгоритми, които правят невъзможно различаването на истинското от манипулираното съдържание.

„Въпреки че подобни клипове са рядкост в интернет пространството, те са голямо предизвикателство за нашата индустрия и общество, тъй като използването им се увеличава“, казва още Бикрет.

От Facebook заявиха, че ще премахнат подвеждащи клипове, които са били редактирани или манипулирани по начини, които не биха били очевидни за обикновения потребител.

Социалните медийни компании са подложени под силен натиск, заради разпространяването на невярно и подвеждащо съдържание преди президентските избори тази година.

В края на миналата година Google актуализира политиката си за политически реклами и заяви, че ще забрани разпространението на фалшиво съдържание в политически и друг вид реклами. Социалната платформа също последва примера на световната търсачка.

За разлика от тях обаче, от Facebook не смятат да забранят политическите реклами, дори те да съдържат недостоверна информация. Това решение на социалната мрежа предизвика остра критика, включително и от кандидат-президенти за Белия дом.

Новата политика на Facebook, свързана с фалшивото съдържание, ще се бори срещу използването на изкуствен интелект за публикуване на съобщения в платформата.

Вицепрезидентът по управление на глобалните политики на Facebook обясни, че дори и да се премахнат от социалната платформа, всички клипове, които са били манипулирани по един или друг начин, те ще бъдат достъпни в останалата част от интернет пространството.