Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Идва ли краят на политическите реклами в интернет мрежите?

Йоан Запрянов, технологичен журналист, Бизнес старт, 25.11.2019

10:29 | 25 ноември 2019

След като Google затегне правилата за политическа реклама, то политически реклами ще има, но те няма да бъдат насочвани спрямо конкретни политически интереси и нагласи. Това каза Йоан Запрянов, технологичен журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„От Google няма да проверяват кое е вярно и кое е невярно. Спират всичко, което може да бъде насочено според това ти като потребител дали имаш леви или десни разбирания. Това е опит да бъдат демотивирани самите политически кампании да се насочват към интернет мрежите“, каза още той.

Според госта интернет мрежите са големият губещ, защото до преди 5 години голямата част от света е гледала на технологичните компании като нещо задължително добро, но се оказва, че технологията може да манипулира.

„Всеки кандидат може да напише една абсолютно персонализирана покана, да изпраща фалшиви послания и да играе с емоциите“.

За него правилният подход  за решаването на проблема е същият като този на Facebook.

„От Facebook дават възможност на всичко да бъде рекламирано, като тези реклами могат да бъдат докладвани от потребителите“

Запрянов сподели, че Google затварят клапана, но не го спират изцяло, Twitter спират напълно политическите реклами, а Facebook са тоталната противоположност.

„Дори да се пуска фалшива информация, от Facebook няма да спират рекламите, които идват от политически кандидати и кампании“, обясни още технологичният журналист

Йоан Запрянов е на мнение, че не съществува ситуация, в която да няма губещи.

"Всички се опитват да стигнат до ситуация, в която губят най-малко".

Гледайте целия разговор във видеото.