Google и Facebook се оказаха в центъра на нарастващото политическо напрежение

Социалните платформи са основен инструмент за достигане до избирателите

16:13 | 24 ноември 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Facebook и Google са в центъра на общественото внимание заради така важната тема за използването на политическа реклама в социалните медии, пише в свой анализ Bloomberg.

Официалните лица, които отговарят за кампанията на Тръмп оказаха натиск върху Facebook да бъдат запазени снизходителните правила относно политическата реклама, докато от Google, собственост на Alphabet, обявиха, че извършват преразглеждане на начина, по който кампаниите могат да таргетират своите съобщения из най-голямата търсачка в света.

Възможността да се показват различни съобщения на хората, въз основа на тяхното физическо местоположение, възраст или друга характеристика, известна като микротаргетиране, се превърна във все по-голям фокус по време на обширния дебат около политическата реклама в онлайн пространството. Миналият месец от Twitter заявиха, че ще забранят изцяло политическите реклами в своята платформа, както и че ще ограничат насочването към други реклами, които са свързани с политиката по някакъв начин като климатичните промени.

Google обяви, че ще забрани на кандидатите да насочват предизборни реклами, въз основа на политическата принадлежност на хората, въпреки че посланията могат да бъдат пригодени спрямо пол, възраст и географско разположение. Компанията премахва за политическите рекламодатели и инструмента наречен Customer Match, който позволява на рекламодателите да качват собствени списъци с емайл адреси или телефонни номера, насочвайки рекламите към точно тези хора.

Facebook, най-голямата платформа за политически реклами в онлайн пространството, беше под натиск да последва примера. Няколко видни демократи в САЩ нападнаха компанията заради отказа й да проверява фактологично политическите реклами. Facebook отхвърли тези нападки, казвайки, че не иска да се явява "редактор" на политическото говорене. През октомври стотици служители на Facebook изпратиха писмо до ръководството на компанията с призив за въвеждане на нови ограничения в таргетирането на политически кампании. Молбата стана публично достояние, след като New York Times успя да се сдобие с нея.

По време на конференцията Recode, вицепрезидентът на Facebook, Каролин Еверсън, заяви, че социалната мрежа не обмисля промени в опциите за таргетиране на политическите реклами. По-късно същия ден обаче тя съобщи в новинарския сайт Axios, че Facebook не изключва да предприеме промени, което повишава вероятността компанията да ограничи таргетирането по някакъв начин.

Facebook е приеман като важен инструмент, чрез който политиците могат да общуват директно със своите избиратели, вместо да разчитат само на изявленията, които дават за критикуващите ги медии, които американският президент обвинява в несправедливо отношение.

„Както казахме, ние търсим различни начини, по които можем да усъвършенстваме подхода си към политическите реклами“, обясни говорител на Facebook.

По време на изборите през 2016 г. кампанията на Тръмп пусна 5,9 милиона версии на реклами, като постоянно ги тества срещу различни групи за увеличаване на ангажираността, стана ясно от вътрешни документи на Facebook, прегледани от Bloomberg през 2018 г. Кампанията на американския президент вложи 44 милиона долара във Facebook през шестте месеца преди изборите през 2016 г. Досега през 2019 г. кампанията на Тръмп е похарчила повече от 15 милиона долара за реклами и е най-големият политически участник в платформата, сочат данни на Facebook.

Преди Google да обяви своите промени компанията се похвали за способността на търсачката да разпределя различните послания към избирателите въз основа на техните политически виждания.

„Всички на драго сърце ни продават това от години като най-готиното нещо“, коментира Уил Ритър, основател на политическата рекламна фирма Poolhouse.

Ирен Кнап, бивш служител на Google сподели, че възможността за таргетиране прави онлайн рекламата особено податлива на злоупотреби.

„Можете да видите едно добре изглеждащо съобщение, а съседът ви да вижда някаква дезинформация, която умело е насочена с цел изцяло различен отговор или действие“, казва още тя.

Кнап смята, че инструментът на Google, Customer Match може да бъде използван, за да таргетира расови групи или да подканя потребителя към друго поведение, което нарушава политиките на онлайн платформите. Еквивалентният инструмент във Facebook, наречен Custom Audiences пък все още съществува.