По примера на Twitter: Spotify забранява политическата реклама

Решението влиза в сила още в началото на 2020 г.

11:51 | 28 декември 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Шведската онлайн платформа за музикален стрийминг Spotify ще спре да публикува американски политически реклами от началото на 2020 г., съобщава Bloomberg. Подобен ход направи и Twitter през тази година.

Мерките ще важат за основната услуга на Spotify, която се поддържа предимно от реклами, както и за оригиналните и ексклузивни подкасти, обяви компанията. Платформата никога не е продавала политически реклами в други държави, така че промяната засяга единствено САЩ.

Spotify определя хода като пауза и допълва, че в бъдеще може да възобнови публикуването на политически реклами.

„Към този момент нямаме необходимите нива на устойчивост в процеса, за да може системата и инструментите да валидират и разглеждат всяко съдържание на платформата. Ще оценим повторно решението си, докато подобряваме способностите си“, се посочва в официална позиция на базираната в Стокхолм компания.

Технологичните компании изпитват трудности в опитите си да се справят с предизборни реклами, особено когато наближават президентските избори в САЩ. Twitter забрани политическите реклами през ноември тази година, но обяви, че допуска реклами по някои икономически, социални и екологични проблеми. Google също въведе някои ограничения в тази посока.

Междувременно Facebook продължава да допуска политическа реклама. Не се проверява дали съдържанието на рекламите в социалната мрежа е фактологически вярно, което доведе до критики от страна на активисти и кандидатите за президент от Демократическата партия Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.