В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

2020 г. ще е годината на регулациите в технологичния сектор

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, В развитие, 03.01.2020

15:03 | 3 януари 2020

Барак Обама беше изключително насочен към технологиите още по време на предизборната си кампания. При него видяхме една доста добра подготвена стратегия, както и голям екип, който залагаше на технологиите и работата в социалните мрежи. Докато при Доналд Тръмп няма конкретна стратегия за това как да привлече повече хора на своя страна и да печели последователи. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Тя коментира, че в глобален мащаб се води доста ожесточена битка кой ще бъде първи в конкретни технологии.

„В момента виждаме подобна битка по отношение на изкуствения интелект, където Китай дава доста сериозни заявки и обещания в тази област, тъй като иска да бъде лидер“.

Кирилова обясни, че Южна Корея иска да бъде лидер в сферата на 5G технологията, а САЩ създават огромни интернет компании, свързани с големия обем от данни.

Според нея около средата на десетилетието започва да се пропуква цялата ситуация с увеличаването на конкуренцията.

Гостът коментира и случаите, след които властите в САЩ поставиха фокуса върху проблемите в технологичния сектор.

„Големият проблем назря с изтичането на огромен обем от данни, притежавани от Facebook, като бяха използвани за предизборната кампания на Доналд Тръмп“.

По мнение на Кирилова властите и регулаторите оказват натиск върху технологичния сектор с плановете си за разваляне на стари сделки, както и за разбиване на технологичните гиганти.

„Огромният обем информация, който Google притежава се превръща в проблем. Той е инструмент за лобиране навсякъде по света, но излиза извън контрол“.

Според нея технологичната война вреди на потребителите, тъй като колкото по-малко конкуренция има, толкова по-малко печелят потребителите, имайки по-малък избор.

" С въвеждането на нови закони в технологичния и интернет пазар, фокусът през новото десетилетие ще бъде преди всичко върху по-голямата регулация", допълни Елена Кирилова.

Гледайте целия разговор във видеото.