Facebook и Google изпаднаха от класацията за най-добри работни места

Технологичните гиганти губят част от блясъка си сред своите служители

16:19 | 11 декември 2019
Снимка: Daniel Brenner/Bloomberg
Снимка: Daniel Brenner/Bloomberg

Големите технологични компании като Facebook и Google, възприемани дълго време за най-привлекателните работни места в света, предоставящи на своите служители безброй придобивки, губят част от блясъка си, съобщава Bloomberg.

Компаниите от Силициевата долина изпаднаха от топ 10 на „най-добрите работни места“ в САЩ, според годишната класация на Glassdoor. Софтуерната компания HubSpot зае първото място в листата, докато технологични фирми като DocuSign и Ultimate Software се подредиха на трето и осмо място.

Гигантът Facebook, който бе класиран като „най-доброто работно място“ цели три пъти през последните 10 години, в тазгодишната класация се озова на 23-о място. От създаването на класацията през 2011г. това е най-ниската позиция, на която се подрежда социална мрежа, като миналата година Facebook беше на седмо място.

Търсачката Google, която зае почетното място за „най-добра работна среда“ през 2015 г. и задържайки се в топ 10 през последните осем години, тази година попадна под номер 11 в списъка. Друга известна компания – Apple зае 84-о място, а някога успяваше да се класира сред 25т-те най-добрите фирми. Amazon, която никога не е била известна с добрата си корпоративна култира, не успя да влезе в списъка за 12 поредна година.

Microsoft беше една от малкото технологични компании, която успя да напредне в класацията, като от 34 място се придвижи до 21-о.

Годишната класация подрежда компаниите, взимайки под внимание мнението на служителите относно заплащането, придобивките, културата и висшия мениджмънт.

Много от големите технологични компании като Facebook и Google бяха критикувани тази година, заради множество проблеми.

В топ 10 на годишната класация на Glassdoor за най-добро работно място попадат още HubSpot, Bain & CO., DocuSign, In-N-Out Burger, Sammons Financial Group, Lawrence Livenmore National Laboratory, Intuitive Surgial, Ultimate Software, VIPKid и Southwest Airlines.

Във Facebook например, където също като в Google, компанията предоставя на служителите си много облаги, сред които безплатна храна, осигурен служебен транспорт и химическо чистене, работещите за социалната мрежа бяха разочаровани от ръководството заради позицията им по някои политически въпроси като решението да не се проверяват фактологично политическите реклами.