Amazon и Facebook се разрастват в Ню Йорк

Търговецът на дребно се е съгласил да наеме голям офис без финансови стимули от града или щата

16:15 | 7 декември 2019
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Amazon и Facebook се сдобиват с нови офис площи в Ню Йорк, което допълнително подхранва експанзията на технологичните компании в Манхатан по-малко от година, след като Amazon се отказа да построи втората си централа в града, съобщава The Wall Street Journal.

Онлайн търговецът на дребно заяви, че е подписал нов договор за наем за 335 000 квадратни метра в западната част на Манхатън, където ще има повече от 1500 служители. Това представлява най-голямото разрастване на Amazon в Ню Йорк.

Сделката стана факт в същия ден, в който The Wall Street Journal съобщи, че Facebook води преговори за наемане на офис от 700 хил. квадратни метра наблизо. В комбинация с други скорошни сделки на социална мрежа в града, подобен ход нарежда Facebook сред най-големите корпоративни наематели в Ню Йорк заедно с JPMorgan Chase и Bank of America.

От Amazon заявиха, че са наели новия офис без специални данъчни кредити или други стимули като тези, които са им били предлагани по-рано. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и губернаторът Андрю Куомо, и двамата демократи, ухажваха Amazon заради обещанието на компанията да създаде 25 хил. нови работни места, като й предложиха до 3 млрд. долара финансови стимули. От търговеца на дребно отмениха плановете си заради реакцията на някои политици против пакета, предложен на компанията.

Бизнес общността в Ню Йорк се притесняваше, че оттеглянето на Amazon ще даде сигнал на други технологични гиганти и големи компании, че Ню Йорк е станал негостоприемен за бизнеса. Вместо това непрекъснатото разширяване на Amazon показва, че технологичните компании се борят за първокласните недвижими имоти в Манхатън, за да привлекат големия и добре образован фонд от таланти в града.

По отношение на Facebook заедно с новата сделка за наем офис площите на компанията в Ню Йорк ще достигнат над 3 млн. квадратни фута, като така се осигурява пространство за над 14 хил. служители според грубите оценки на консултанти по недвижими имоти.

Компанията майка на Google Alphabet, която планира да добави 7000 служители през следващото десетилетие в града, подписа договор за наем по-рано тази година за 1,3 милиона квадратни фута.

Така според анализатори Ню Йорк се превръща в център за Източното крайбрежие на технологиите компании заради размера на работната си сила, обширната транспортна система и културните и развлекателни дейности, които може да осигури големия град.

Увеличението на броя на професионалистите, работещи в технологичния сектор, които обикновено печелят над 100 000 долара годишно, помага за разрастване на заетостта и в други сфери. Така например, на завишен интерес се радват жилищата под наем, ресторантите, автомобилните услуги и личните услуги като фитнес треньори.