Повишаването на морското равнище няма да спре

В частност засегнати от това биха били големи азиатски градове, а островните държави биха могли да бъдат напълно наводнени и необитаеми

12:45 | 3 ноември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Повишаването на морското равнище се счита за един от най-застрашаващите аспекти на климатичната криза. Милиони хора могат да загубят домовете си, пише в свой анализ за германското издание t-online.de климатичният експерт и дипломиран метеоролог Михаела Кошак.

Морското равнище занимава климатолозите от десетилетия, тъй като когато се промени, то може да окаже мащабно и опустошително въздействие и да наложи трансформация в живота на нашата планета. Милиони хора живеят край морето и в крайбрежните региони, много големи градове са крайбрежни. Така мнозина биват пряко засегнати.

Ясно е обаче също, че промяната при морското равнище не може да бъде точно предвидена. Съществуват редица фактори, които са трудни за оценка. Учените работят по модели и непрекъснато измислят нови влияния, например солеността на водата, която пряко и косвено влияе на морското равнище.

Рекордно увеличение

Някои факти сочат, че според Световната метеорологична организация нивото на морето през 2018 г. е нараснало с 3,7 милиметра спрямо 2018 г. Това е най-високото ниво от началото на систематичните сателитни измервания. Средното годишно увеличение между 1901 и 2010 г. е около 1,7 милиметра. Така през последните десетилетия може да се наблюдава значително ускорение в тази посока. От 1993 г. морското равнище се е повишило с около осем сантиметра, от 1880 г. средното за света отчита ръст от около 20 сантиметра, но с големи регионални разлики.

Изчисленията от климатичните модели за бъдещето са много различни, но често обезпокоителни. Според ново проучване на Nature Communications до 2050 г. 300 милиона души биха могли да загубят домовете си поради покачване на нивото на моретата. В частност засегнати от това биха били големи азиатски градове, островните държави биха могли да бъдат напълно наводнени и необитаеми.

Държавите, които имат широки крайбрежни райони и ниско разположена вътрешност, като Бангладеш и Холандия, губят милиони квадратни километри земя. Жилищата за много хора, особено в Китай, Индия, Тайланд и Индонезия, биха били изгубени, а те самите биха били принудени да напуснат своята родина. Сериозни социални тревоги и бежански потоци все още не са предвидими, но за съжаление ще бъдат сред ефектите от такъв процес. Такива ще бъдат и високите разходи за преместване. Това е знак, че проблемът не бива да се неглижира.

Още по темата

Морското равнище се покачва повече от всякога през 2018 г.

Защо нивото на морето се повишава?

Излъчването на парникови газове е основна причина. Колкото по-топла е водата, толкова повече тя се разширява и позволява нивото на морето да нараства. Отделно, покачващите се температури предизвикват стопяването на полюсите и ледниците, което също допринася. Хубавото е, че се случва бавно.

Но проблемът е, че не можем да спрем повишаването. Можем само да се адаптираме, да се подготвим за промените и да работим за бъдещето, да излъчваме по-малко парникови газове в атмосферата. Да, повишаването на морското равнище също има естествени причини, но учените откриха, че те са минимални и нищожни.

Основната причина е глобалното затопляне. Най-сложното при въглеродния диоксид, например, е, че този газ остава в атмосферата поне 120 години. През последните 120 години обаче произвеждаме все повече и повече емисии количество въглероден диоксид, така че глобалното затопляне няма да бъде редуцирано, т.е покачването на морското равнище няма да спре.

Във всеки случай крайбрежните райони на нашата планета ще изглеждат различно след 50 години, което би трябвало да е ясно за всички.

Ако не намалим значително емисиите на парникови газове, за предпочитане дори да ги сведем до нулата, нивата на моретата и океаните ще се покачи все по-драстично. Наводненията и бурите се ще се усилват, ще причинят повече щети, и все повече земна площ ще бъде загубена.