Морското равнище се покачва повече от всякога през 2018 г.

Равнището през миналата година е 3.7 милиметра спрямо това от 2017 г.

16:00 | 1 април 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Морското равнище се е покачило изключително силно през изминалата година. Според доклад на Световната метеорологична организация (WMO) средното равнище за света през 2018 г. е около 3.7 милиметра над равнището за 2017 г. Средното повишение от 1993 г. насам е 3.15 милиметра годишно. "Данните от доклада будят сериозно безпокойство", пише в него генералният секретар на ООН Антониу Гутереш. Това се посочва в публикация на германския седмичник Die Zeit.

Последните четири години са най-топлите от старта на записването на данните според доклада Средната глобална температура на повърхността през 2018 г. е била с около един градус по Целзий над прединдустриалната референтна стойност.

"Няма повече време за колебание", каза Гутереш в Ню Йорк. Докладът е "призив за събуждане". Той предупреди по-специално за последиците от изменението на климата върху човешкото здраве. "Комбинацията от изключителна топлина и замърсяване на въздуха се оказва все по-опасна особено когато топлинните вълни стават по-дълги, по-интензивни и по-чести."

Множество световни експерти и различни институции на ООН допринесоха за доклада. Наред с всичко останало той обхваща и екстремни метеорологични събития, включително и последният циклон Idai, причинил наводнения в голяма част от Мозамбик, Зимбабве и Малави в югоизточна Африка през миналия уикенд. "Той може да се окаже едно от най-смъртоносните бедствия в южното полукълбо, свързани с метеорологичните условия", заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петтери Таалас.