Нови сблъсъци в Хонгконг, полиция блокира гарите

Маршове с фенери и светлинно шоу бележат нова тактика на протестиращите

12:51 | 14 септември 2019
Марш на фенери. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg
Марш на фенери. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg

Ново насилие избухна в Хонгконг на про-китайски митинг, последвано от множество арести. Полицията поддържа засилено присъствие на жп-гарите за да предотврати планирани прекъсвания в графика на влаковете, предава Bloomberg.

Различни събития бяха организирани така, че да съвпаднат с Есенния фестивал, включително светлинни шоута и изкачване на планината с фенери, за разлика от маршовете по улиците на мегаполиса, които често бяха белязани с насилие в 15-тата седмица от протестите. Демонстрациите продължиха независимо от решението на Върховния представител Кари Лам да оттегли закона за екстрадиция, който предизвика безредиците преди повече от три месеца.

Фронтът за граждански права – организатор на няколко големи мирни демонстрации по-рано през лятото, отмени решението си за марш през центъра на Хонгконг в неделя, след като властите го забраниха. Полицията се позова на предишни случаи на насилие, както и на това, че маршрута минава близо до рискови обекти като правителствени офиси и станции на метрото.

- Полицията издигна предупредителен син флаг в граничното с Китай градче Тин Шуй Вай, за да накара участници в протестна акция да се разпръснат.

- Говорител на летището в Хонгконг заяви, че всички дейности протичат нормално. По рано демонстранти планираха „стрес тест“ за транспорта от и до летището, осуетен от полицията.

- Полицията раздели биещи се групи, след като събиране на про-китайски деомнстранти в един от моловете се сбиха с други посетители.

- Първата присъда срещу протестиращ. Чунг Винг Кей получи 80 часа обществено полезен труд, след като се призна за виновен, че е хвълял метални предмети срещу полицейска станция.