Китайският юан падна до най-ниското си ниво

Последно юанът е бил на ниво 7.2 през февруари 2008 г.

11:51 | 3 септември 2019
Щатски долари, китайски юани. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg
Щатски долари, китайски юани. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg

Китайският юан отслабна още във вторник, като падна до ниво 7.2 за долар. Това е по-малко от месец след като Пекин остави валутата си да премине нивото от 7 за долар, над което я задържаше преди. Това се случи на 5-ти август, дни след като президента на САЩ Доналд Тръмп анонсира мита върху широк спектър от китайски стоки. След това юанът продължи да спада, след като Китай и САЩ обявиха планове за налагане на нови мита, пише Wall Street Journal.

Китайските власти търсят начин да ограничат последиците от по-високите мита за американския пазар без да предизвикват бягство на капитали зад граница или да намаляват валутните си резерви, казват анализатори и инвеститори. За да поддържат този баланс, те са поставили по-силен курс на юана като котва спрямо пазарните цени. Китайската централна банка извършва и интервенции, за да поддържа курса в желаните граници.

В последните дни, според трейдъри, Пекин ще опита да поддържа 7.2 като таван за курса юан-долар, поне на вътрешните пазари. Китайската валута се търгува както вътре в Китай, така и на външни пазари като Хонгконг и Лондон. На вътрешния пазар юанът може да се движи само с 2% разлика спрямо официалния фиксинг на КЦБ.

За вторник, официалния фиксинг е 7.0884 за долар, леко поевтиняване спрямо понеделник, когато е бил 7.0883. Независимо от това, на вътрешните пазари валутата достигна 7.1806 за долар, като стигна нива от месец февруари 2008 г.

В Хонгконг юанът падна до 7.1963 за долар, преди леко да се възстанови, което е деветгодишно дъно в историята му.