Китай предупреждава британски депутати да избягват безотговорни изказвания за Хонгконг

Посланикът на Пекин в Лондон Лю Сяомин казва, че политиците са свободни да изразяват мнение, но в определени рамки

15:37 | 10 септември 2019
Обновен: 15:37 | 10 септември 2019
Китайският посланик във Великобритания. Снимка:Chris Ratcliffe/Bloomberg
Китайският посланик във Великобритания. Снимка:Chris Ratcliffe/Bloomberg

Китайският посланик във Великобритания обвини британски политици в „колониални възгледи“, заради изразената от тях подкрепа за демонстрантите в Хонгконг, или за изказвани наскоро мнения и опасения за Huawei и свободата на корабоплаването в Южно-китайско море, пише Guardian.

Лю Сяомин е заявил, че британските депутати са свободни да изразяват мнението си за кризата в Хонгконг, но е нужно да осъзнаят, че има граници. „Критични коментари не са проблем, докато няма намеса във вътрешните работи на Хонгконг“ е казал той.

На същия брифинг, военното аташе на КНР във Обединеното кралство, генерал-майор Су Гуанхъй е заявил, че британският самолетоносач „Кралица Елизабет“ или всеки друг британски кораб би могъл да получи въоръжен отпор, ако навлезе в спорните води на Южно-китайско море.

Китайският дипломат е заявил също така, че някои политици във Великобритания все още имат „колониални възгледи“ и посочи като проблем правенето на „безотговорни коментари в подкрепа“ на наречените от него „демонстранти и размирници“ във Хонгконг.

Изявленията, предизвикали китайското недоволство, включват и предложение на председателя на Комисията за международни въпроси в британския парламент Том Тъгендхет, че граждани на Хонгконг с британски паспорти могат да бъдат допуснати да живеят и работят в Обединеното кралство.

В отговор на тези коментари, правителствен говорител е казал, че Великобритания е ангажирана с осигуряването на свободата на корабоплаването и навигацията „Обединеното кралство има трайни интереси в региона и е ангажирано с поддържането на регионалната сигурност. Присъствието на чужди бойни кораби в Южно-китайско море е нормално и Кралската флота не е изключение“.

Хонгконг продължава да е обхванат от най-лошата си криза откакто територията беше предадена от Великобритания на Китай през 1997 г. Протестите, които започнаха срещу вече отменен проектозакон за екстрадиция, вече са с искания за по-широка демокрация.

Според посланика Китай не е решил още дали да изпрати войски в Хонгконг, ако управляващите в „специалния район“ не могат да поддържат контрола за в бъдеще.

„Ако бунтовете станат неконтролируеми, Китай не може да седи със скръстени ръце и да чака. Хонгконг е част от Китай. Не можем просто да гледаме това насилие да продължава.“

В същото време китайски официални лица са скептични по отношение на възможността Лондон да позволи на граждани на Хонгконг да се заселят във Великобритания, главно заради големия им брой. Около 3 млн. души имат британски национален (задграничен) паспорт, който им позволява безвизово пътуване до Обединеното кралство, но не и право да живеят там. Още по-голям брой хора може да имат право да получат подобен паспорт, но според дипломатически източници, при положение, че Великобритания е гласувала да напусне ЕС именно заради безконтролната миграция, голям брой нови заселници от Хонгконг ще е изключително непопулярен във вътрешно-политически план.

Китайския военен аташе е отправил и силно предупреждение относно Южно-китайско море, където през ноември 2018 г. британски боен кораб беше обвинен от Китай, че е нарушил териториалните му води. Според генерал-майор Су Гуанхъй „ко САЩ и Великобритания се обединят в действия и намерения срещу суверенитета и териториалнта цялост на Китай, това би се разглеждало като враждебно действие.“

През февруари тогавашния военен министър на Великобритания Гавин Уилямсън разгневи Пекин като заяви, че най-новия самолетоносач „Кралица Елизабет“ би могъл да посети Южно-китайско море през 2021 г. Китай отмени търговска среща с държавния секретар (тогава) Филип Хамънд, а премиерът Тереза Мей беше принудена да се дистанцира от изказвнията на Уилямсън.

Китайският посланик е завил също, че ако Лондон забрани на Huawei да доставя технологии за мобилните мрежи от пето поколение (5G), това ще има икономически последици за Англия.