Полша премахва данък общ доход за младежи под 26 години

Правителството прилага мерки срещу изтичането на млади таланти от страната

17:45 | 30 юли 2019
Данъкът общ доход в Полша е 18%. Снимка: Pixabay
Данъкът общ доход в Полша е 18%. Снимка: Pixabay

Полското правителство прилага радикални мерки в справянето с емиграцията на местното население в посока Европейския съюз (ЕС), премахвайки данъка общ доход за лица под 26-годишна възраст, предаде CNN.

Премиерът на страната Матеуш Моравецки смята, че по този начин ще се ограничи демографската криза и „заплатите ще бъдат съпоставими с тези на Запад“.

Данъкът общ доход в Полша е 18%, което при средна заплата от 60 000 злоти на година (27 300 лв.), означава че бюджетът ще бъде ощетен с около 10 800 злоти (4 900 лв.) от всеки работещ младеж в страната. Това само доказва колко сериозен е проблемът с емиграцията за Моравецки.

Новият закон има и максимално изискване за заплатата. Тя трябва да бъде не по-висока от 85 528 злоти (около 39 000 лв.) на година. По данни на полското правителство всички тези изисквания са покрити от над 2 млн. поляци.

„За последните 15 години сякаш сме загубили един цял град като Варшава... това е гигантска загуба“, коментира министър-председателят, обосновавайки решението си. Той отбелязва, че около 1,7 млн. души са напуснали страната през изминалите 15 години от членство на Полша в ЕС.

Снимка на Десислав Янкулов.

Миграцията на европейците по данни на Евростат. Графика: CNN

Изтичането на таланти е проблем не само за Полша, но и за страни като Румъния, Италия, Испания и България. По официални данни на Евростат близо 700 000 българи живеят в рамките на ЕС, но не и в родината си. Около 150 000 от тях са с висше образование. За страна със 7 млн. души население подобни данни са не по-малко стряскащи.