ЕК сезира Съда на Европейския съюз заради унгарския закон „Стоп Сорос“

Според Брюксел мерките на Будапеща противоречат на валидни в целия блок директиви

19:10 | 25 юли 2019
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейската комисия сезира базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз заради унгарския закон „Стоп Сорос“, който инкриминира дейностите по предлагане на убежища на бежанци и нарушава правото им да поискат такива, пише Euractiv.

До момента ЕК имаше неколкократни пререкания с правителството на унгарския премиер Виктор Орбан, най-вече след мигрантската криза от 2015 г.

Сблъсъците между Брюксел и Будапеща бяха в резултат на по-широките опасения, че Унгария, Полша и други страни от бившия съветския блок се отказват от демократичните ценности, изградени от ЕС.

Еврокомисията твърди, че унгарският закон не позволява на кандидатите за убежище да се свързват и да бъдат подпомагани от национални, международни и неправителствени организации, нарушавайки две директиви за имиграцията в блока, пише Bloomberg.

Законът „Стоп Сорос“ беше наречен така на името на милиардера и филантроп Джордж Сорос, когото правителството на Орбан обвинява за "наводняването" на Европа с мигранти.

Според говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач страната е „напълно подготвена“ да защити законодателния пакет и конституционните изменения.