Безредици в хонконгското метро

45 души са ранени по време на сблъсъците

11:55 | 22 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Ситуацията в Хонконг започва да излиза извън контрол. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg
Ситуацията в Хонконг започва да излиза извън контрол. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg

Нощта в Хонконг премина под знака на паниката, след като голяма група мъже са нападнали метростанция в хонконгския квартал Юен Лонг с метални пръти и бухалки, предаде BBC.

Влакът е бил пълен с протестиращи от събитията по-рано в неделния ден, когато в центъра на мегаполиса се стигна до сблъсъци с полицията от страна на про-демократично настроена група, изразяваща бурно позицията си срещу влиянието на Пекин, атакувайки полицията с камъни.

Около 22:30 часа местно време в метрото нахлуват мъже, облечени в бели тениски и маски на лицата, за да нападнат всеки, който е облечен в черно, тъй като се смята, че това е цветът на про-демократите, организирали протеста.

В следствие на масовите безредици има регистрирани 45 случая на ранени, като един от тях дори е в критично състояние.

От местната управа отправиха критика към полицията, тъй като на централния площад са били използвани сълзотворен газ и гумени патрони за разпръскване на тълпата, докато в метрото реакцията се е забавила.

По непотвърдена информация мъжете в бяло са членове на всеизвестната криминална организация на „триадите“.

Протестите в Хонконг продължават вече няколко седмици, като основната причина е договорът за екстрадиция с континентален Китай, срещу който се бунтуват местните демократични организации.