Instagram въвежда система за защита от грубияни

Социалната мрежа прави финални тестове за една по-безопасна интернет среда

09:02 | 9 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Instagram демонстрира грижа за психическото здраве на своите потребители. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Instagram демонстрира грижа за психическото здраве на своите потребители. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Една от най-популярните социални мрежи Instagram въвежда нова система за защита от грубияни, създаваща дистанция между потребителите с помощта на изкуствен интелект (ИИ), предаде Fox Business.

Системата ще дава възможност на потребителите да преосмислят коментарите си под публикациите на трети лица, като ИИ ще засича употребата на обидни думи и ще изисква от пишещия да потвърди изрично намеренията си да постави съответния коментар. Сред възможните опции ще има бутони за „заглушаване“ обекта на нападката и отказване от коментара.

„Ранните тестове показват, че така помогнахме на някои хора да преосмислят думите си, приканвайки ги да напишат нещо не чак толкова обидно“, казва директорът на Instagram Адам Мозери.

Друга функция, върху която се работи в момента, е т. нар. „скрито игнориране“. Потребителите в мрежата ще могат да блокират собственици на агресивни профили без това да става известно за въпросните. Така всяка една от реакциите на интернет грубияните ще е видима единствено за тях, поставяйки афектираните в една по-дружелюбна среда.

Instagram warning

Обидните коментари в Instagram вече ще ни карат да преосмисляме думите си. Снимка: Instagram

Първата функция се очаква да стане достъпна със следващото обновяване на Instagram, докато втората опция все още е в процес на разработка и бихме могли да се възползваме от нея на по-късен етап.