Големите технологични компании искат ядрена енергия, но не искат да инвестират в нея

Технологичните компании считат, че трябва да се съсредоточат върху силната си страна - изграждането на центрове за данни, и да разчитат на дружествата за комунални услуги за доставка на електроенергия

16:30 | 18 юни 2024
Автор: Уил Уейд
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите технологични компании, сред които Microsoft Corp. и Google, силно желаят повече ядрена енергия да захранва техните центрове за данни, които са жадни за ток, но са далеч по-малко склонни да осигурят капитала, необходим за заплащане на нарастващия интерес към реакторите. 
Въпреки че се очаква изкуственият интелект и центровете за данни да увеличат потреблението на енергия в САЩ за първи път от едно поколение насам, компаниите, които се нуждаят от енергията, заявиха пред участниците в годишната конференция на Американското ядрено дружество, че са слабо подготвени да помогнат за разработването на нови реактори. 

Според Бриана Кобор, ръководител на иновациите на енергийния пазар в Google на Alphabet Inc., изграждането на реактори, особено на централи, използващи нови технологии, е свързано с високи разходи и висок риск. Големите технологични компании може и да са готови да платят разумна премия за чиста енергия, която е на разположение денонощно, но не са готови да инвестират във фирмите, които изграждат тези централи. 

"Ние сме защитници на ядрената енергия", каза Кобор по време на панелна дискусия в понеделник на конференцията в Лас Вегас. "Субектите, които са най-подходящи да поемат риска, свързан с графика и строителството, не са производителите на енергия." 

Дискусията се провежда ден след като милиардерът Бил Гейтс заяви, че е готов да инвестира милиарди в ядрена централа от следващо поколение в Уайоминг. Компанията TerraPower LLC, която е подкрепена от съоснователя на Microsoft, положи основите на съоръжението миналата седмица.

Подкрепата на Гейтс ще бъде от ключово значение, но проектът подчертава риска, свързан с ядрената енергия. TerraPower очаква да завърши реактора през 2030 г., което е с две години по- късно от графика, който компанията определи, когато обяви плановете си през 2021 г. Междувременно в Джорджия компанията Southern Co. завърши през април първия от десетилетия насам нов проект за ядрена енергетика в САЩ със седем години закъснение и около 150% превишение на бюджета.  

Технологичните компании трябва да се съсредоточат върху силната си страна - изграждането на центрове за данни, и да разчитат на комуналните услуги за доставка на електроенергия, заяви Ейдриън Андерсън, генерален мениджър по енергетика и устойчивост в Microsoft. 

Ако даден център за данни се нуждае от чиста вятърна енергия, операторът трябва да се обърне към комунална компания, а не към доставчик на вятърни турбини. "Идеята, че отделните купувачи трябва да оценяват ядрената технология за риск, е абсурдна", каза Андерсън по време на дискусията. 

Има десетки компании, които разработват нови проекти на реактори, но те ще се нуждаят от значителна финансова подкрепа, за да придвижат технологиите си от етапа на научните изследвания до търговска електроцентрала. Според Питър Фрийд, който през юни се оттегли от поста си на директор на енергийната стратегия в компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc., въпреки общата им цел да видят повече реактори в експлоатация, големите технологични компании вероятно няма да бъдат големи финансови спонсори. 

"Представата, че технологичните компании ще дойдат, за да напишат чек и да спасят положението, е погрешна", казва Фрийд.