Morgan Stanley планира да предостави инструменти за изкуствен интелект на богати клиенти

Изкуственият интелект може да помогне на финансовите консултанти да спестят до 15 часа седмично

08:49 | 12 юни 2024
Автор: Хари Брамптън, Хайди Лун
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Morgan Stanley планира да използва възможностите на изкуствения интелект за управление на портфейлите на богатите хора в Австралия, тъй като банката от Wall Street внедрява в страната повече софтуер, който се използва в други части на света.

„Другите региони са малко по-утвърдени, това е реална възможност за нас да пренесем някои от водещите идеи, които имаме и сме научили от чуждестранните пазари, в Австралия“, заяви ръководителят на отдела за управление на богатството на Morgan Stanley за Австралия Ребека Хил в интервю за телевизия Bloomberg в сряда в Сидни. 

Решението идва в момент, когато стойността на високопоставените лица в Австралия се е увеличила с около 8% през миналата година и сега за първи път надхвърля 1 трилион долара, според доклад на Capgemini от миналата седмица. През март Morgan Stanley назначи първия си глобален ръководител на отдела за изкуствен интелект, тъй като банките по света се стремят да се възползват от потенциалните икономии на разходи. 

„Като цяло Австралия е по-зрял пазар, започваме да ставаме по-изтънчени като инвеститори, но все още е много рано“, каза Хил, говорейки в кулоарите на Morgan Stanley Australia Summit.

В резултат на тези инициативи и на цялостния ръст на управляваните активи в съответствие със силната местна икономика фирмата планира да увеличи броя на служителите си, каза Хил. Тя не уточни колко служители може да добави бизнесът, свързан с благосъстоянието.

Morgan Stanley вече е най-големият глобален доставчик на услуги за управление на благосъстоянието в Австралия с активи на клиенти на стойност над 41 млрд. австралийски долара (27 млрд. щатски долара), според нейния уебсайт. Фирмата има повече от 100 финансови консултанти в пет клона в страната, които работят с високопоставени лица, семейни офиси и организации с нестопанска цел.

Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Тед Пик заяви в понеделник, че изкуственият интелект може да помогне на финансовите консултанти да спестят до 15 часа седмично, предаде Reuters. От години банката засилва дейността си в Азиатско-тихоокеанския регион, след като интегрира бизнеса си с групата за институционални ценни книжа на фирмата. 

В глобален мащаб бизнесът с активи е водещ и затвърди нарасналото си значение, като отчете по-добри от очакваните приходи през първото тримесечие. Само за няколко месеца звеното е с ново ръководство, след като през ноември Джед Фин беше назначен за ръководител на бизнеса с активи на стойност 4,8 трилиона долара.