Apple показа дългоочакваните AI инструменти и въвежда ChatGPT в iPhone

Apple също така обяви планове за пускане на Vision Pro в международен мащаб

08:14 | 11 юни 2024
Автор: Марк Гърман
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple Inc. свали опаковката на дългоочакваните нови функции за изкуствен интелект, включително партньорство с производителя на ChatGPT OpenAI, залагайки, че персонализираният подход към технологията ще спечели клиентите.

Новата AI платформа, наречена Apple Intelligence, беше акцентът на презентацията на компанията на Worldwide Developers Conference в понеделник, която включваше и актуализации на операционните системи на производителя на iPhone. Технологията ще помогне за обобщаване на текст, създаване на оригинални изображения и извличане на най-подходящите данни, когато потребителите имат нужда от тях. Има и обновена версия на Siri, някогашният водещ дигитален асистент на компанията.

Apple прави сериозен залог, за да настигне конкурентите си на процъфтяващия пазар на AI. След изоставане от технологични партньори като Google и Microsoft, компанията разчита на рационализиран интерфейс – и лоялна клиентска база – за да си възвърне позициите.

„Това е момент, към който работим от дълго време“, каза на събитието старши вицепрезидент Крейг Федериги, който ръководи софтуерното инженерство. Той описа Apple Intelligence като „AI за останалите от нас“, намеквайки за стар слоган за компютъра Mac.

Партньорството с OpenAI, за което Bloomberg съобщи преди събитието, ще позволи на клиентите да имат достъп до ChatGPT чрез Siri без допълнителни разходи. Apple Intelligence ще започне да се разпространява по-късно тази година, но някои функции – включително възможността Siri да контролира прецизно функциите в приложенията – няма да се появят до следващата година. Поддръжката за езици извън английския също ще пристигне по-късно.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман беше на събитието в понеделник и написа в X, че е „много щастлив“ да работи в екип с Apple. Докато интеграцията на ChatGPT ще бъде безплатна, платените абонати на OpenAI ще получат допълнителни функции с течение на времето. Apple, която също е провела разговори с Google за използването на функцията Gemini на тази компания, заяви, че планира да поддържа други услуги по-късно.

Гарантирането, че клиентските данни са защитени, беше основна тема на презентацията. Система, наречена Private Cloud Compute, ще помогне да се запази информацията на потребителите в безопасност, когато се изпраща до центрове за данни, каза Федериги. Apple Intelligence също ще поддържа създадени от AI емотикони, наречени Genmoji, и автоматизирано редактиране на снимки.

iOS 18 и iPadOS на Apple – неговият софтуер за iPhone и iPad – ще получат функции, които подобряват персонализирането, продуктивността и комуникацията.

Инвеститорите имаха хладна реакция на събитието, което не е необичайна реакция, когато Apple дебютира с дългоочаквани нови функции. Акциите паднаха с почти 2% до $193,12 в Ню Йорк, оставяйки акциите почти непроменени за годината.

Компанията също пусна macOS Sequoia, която включва същите функции на Apple Intelligence като iPad и iPhone.

Apple също така обяви планове за пускане на Vision Pro в международен мащаб, като предварителните поръчки започват в Китай, Хонконг, Япония и Сингапур на 13 юни. Устройството ще бъде пуснато в продажба в тези райони на 28 юни. Това ще бъде последвано от Австралия, Канада, Франция, Германия и Великобритания. Предварителните поръчки ще започнат в тези страни на 28 юни, а продажбите ще започнат на 12 юли.

Междувременно новият софтуер за AirPods ще улесни чуването на гласовете на потребителите по време на телефонно обаждане чрез премахване на фоновия шум. Apple Watch ще получи допълнителни здравни възможности, като подобрено проследяване на бременността и приложение, което показва жизненоважни статистики с един поглед.

Но характеристиките на AI бяха най-големият фокус на събитието. Тези инструменти ще включват и способността за транскрибиране на телефонни обаждания и гласови бележки, решаване на усъвършенствани математически уравнения, сортиране на имейли и приоритизиране на известията.

Въпреки че Apple имаше ранна преднина в AI, след като стартира Siri през 2011 г., технологията ѝ бързо беше изпреварена от Google Assistant и Alexa на Amazon.com Inc. Тогава AI направи още един огромен скок напред, когато ChatGPT на OpenAI пристигна в края на 2022 г.

Това доведе до вълна от други услуги, включително такива от Google, Microsoft и Meta Platforms Inc. Samsung Electronics Co. – най-големият конкурент на Apple за смартфони – също интегрира функциите на Google AI в своите устройства по-рано тази година.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук сега е под натиск да покаже, че производителят на iPhone може отново да води. Компанията също се бори с по-широк спад в продажбите. Приходите са намалели през пет от последните шест тримесечия в лицето на слабото търсене на смартфони и забавянето в Китай.

В понеделник Кук каза, че AI ще бъде „следващата голяма стъпка за Apple“. Въпреки че компанията няма да печели пари директно от новите функции, надеждата е да направи потребителите по-лоялни и да ги подтикне да надграждат по-често.

„Смятаме, че Apple Intelligence ще бъде незаменима за продуктите, които вече играят толкова важна роля в живота ни“, каза той.