Изкуствен интелект прави роботите по-умни. Ще се нуждаят от граници

Роботите вече са факт, а технологията ги прави още по-интелигентни

21:00 | 11 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Изкуственият интелект се разширява главоломно в икономиката. Той се появява на фондовия пазар с бързото издигане на Nvidia, а маркетинговият шум около изкуствения интелект е неизбежен - от доставчиците на софтуер, които обещават използване на данни, до производителите на стикове за голф, които рекламират дизайн чрез технологията. AI вече е реален инструмент и компаниите измислят как да го използват.

Някои от ранните случаи на използване на технологията са генеративният ИИ, виртуалните асистенти и самоуправляващите се автомобили. Работниците се освобождават от досадните задачи за въвеждане на данни, като например извличане на подходяща информация от имейл, за да се изпълни поръчка и да се изпрати разписка. Софтуерът може да извлича финансови данни от публични отчети по-бързо от човек и да предоставя незабавно обобщение. По-голямата част от тази революция се извършва в офисите на фирмените компютри.

Мястото, където изкуствения интелект се среща с физическия свят - и създава потенциал за конфликти - е в производството и логистиката. Роботите вече обикалят фабриките и складовете, а технологията ще ги направи по-интелигентни и по-гъвкави. Както обикновено се случва с новите технологии, военните стимулират иновациите. Това съчетание на ИИ и роботи ще изисква специални правила, които да ги ограничават от хората, особено когато тези мобилни машини излязат извън пределите на фабриката и станат по-разпространени в сферата на услугите.

Приложенията с изкуствен интелект, които сега се предлагат на мобилните роботи, са за прости задачи, но с времето те само ще се усложняват.

Teradyne Inc., която е собственик на Universal Robots и Mobile Industrial Robots, продава мобилна палетна количка, снабдена с пет камери, които ѝ осигуряват „зрение“, и чип на Nvidia, който ѝ помага да „мисли“ как най-добре да вдигне палета, дори ако е криво или повредено.

Индустрията е в начален етап на производство на роботи с общо предназначение, които ще могат да приемат вербални команди и да ги обработват в код, необходим за изпълнението на конкретна задача.

Въпреки че промишлените роботи, програмирани за повтарящи се задачи, винаги ще имат своето място, универсалността на роботите с общо предназначение ще ги направи популярни, ако производителите намалят цената им, за да бъдат конкурентни на почасовите работници. Formic Technologies Inc. отдава промишлени роботи на лизинг на компании и предлага такъв, който подрежда кашони върху палети, за около $15 на час с включена поддръжка. AI вече може да пише код от диаграма на потока на процеса, която описва всяка стъпка от задачата с квадратчета и стрелки. Не след дълго той ще се нуждае само от ясни вербални команди.


Роботите се увеличават | Броят на промишлените роботи се е увеличил почти три пъти за едно десетилетие

Най-усъвършенстваните роботи с общо предназначение ще бъдат оформени като хора, за да се вписват по-добре.

Няколко компании, сред които Boston Dynamics и Agility Robotics, са разработили хуманоидни роботи и някои от тях се тестват. Ясно е, че планът е тези двукраки машини да се произвеждат масово и затова Hyundai Motor Co. купи Boston Dynamics в сделка, която приключи през 2021 г.

За тези, които се притесняват, че интелигентните машини ще отнемат работните места на всички, няма причина за паника.

Ненадминатата сръчност на човешките ръце ще запази хората полезни поне до края на този век. Тези прототипи на хуманоидни роботи имат проблеми с безопасността, ограничен живот на батерията и са малко бавни и тромави. Това не бива да спира дебата за това как да се справим с изкуствено интелигентна машина, която може да се движи. Военните проявяват голям интерес към всички видове наземни, морски и въздушни роботи. Възможно ли е да се забрани на наземните роботи да убиват хора? Би било добре един от тях да пренася материали или да помага за евакуацията на ранени войници. Трябва ли да им се разреши да бъдат и смъртоносни?

Може би вече е твърде късно за този дебат.

"Напълно автономни безпилотни летателни апарати вече убиват хора в Украйна. Усилията на малка група активисти и дипломати се провалиха в опита си да забранят роботите-убийци, защото машините са твърде полезни" - казва Питър Сингър, старши научен сътрудник в New America, в статия от 14 април.

САЩ трябва да произвеждат тези хуманоидни (и кучешки) роботи у дома и да разполагат с верига за доставки от Северна и Южна Америка. След изобретяването на индустриалния робот САЩ не успяха да ги произвеждат масово и сега Япония доминира в тази индустрия с около 46% от производството. Германия има 6%. Международната федерация по роботика не разкрива нивото на производство в Китай, но то е голямо (вероятно над 100 000 годишно) и бързо нарастващо. Ако Китай разполага с армия от роботи, по-добре е САЩ да могат да се справят.

От гражданска гледна точка е логично да се изисква човек винаги да носи отговорност за действията на един или повече роботи. Ако има грешка в кода или нещо се обърка, отговорното лице трябва да може да разпознае проблема незабавно и да предприеме коригиращи действия, включително изключване на машината.

Това е лесно изпълнимо в условията на фабрика или склад. То става по-сложно, когато сервизните роботи са по-развити и взаимодействат с обществеността. Кой е отговорен? Трябва ли да има изключвател? Може ли всеки да го натисне?

Тези въпроси трябва да бъдат разгледани сега, защото роботите са опасни, ако не се борави правилно с тях.
Служител на Bell Inc. е убит от робот през 2022 г., докато смазва ролките на конвейерна лента, която е част от автоматизиран палетизатор. Движението на кутията с WD-40 по конвейера задействало камерата на системата и роботизираната ръка се активирала, смазвайки 54-годишния работник, според доклад на Администрацията за безопасност и здраве при работа.

Въпреки че може да отнеме десетилетия, докато роботите станат достатъчно сложни, за да взаимодействат рутинно с хората, сега е моментът да се положат основите на т.нар. въплътен изкуствен интелект, който да работи безопасно около хората.

Без съмнение, съчетаването на роботите и ИИ ще бъде от полза за човечеството. Роботите са инструменти и ще поемат още повече от скучните, мръсни и опасни работи, които сега се извършват от хората, освобождавайки хората от повтарящи се и физически натоварващи дейности. Но машините могат да излязат от строя и рисковете се увеличават, когато те станат все по-включени в ежедневието. Трябва да има правила, които да гарантират, че хората винаги имат последната дума.