Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мебелната индустрия се роботизира, но е рано AI да замени дизайнерите

Проф. д-р Васил Живков, Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост, "Бизнес старт", 24.04.2024 г.

10:30 | 24 април 2024
Обновен: 11:17 | 24 април 2024
Автор: Даниел Николов

Дървообработващата и мебелна индустрия премина през бум през 2021-2022 г. в периода на пандемията, а след това бележи спад, като надеждите са за стабилизиране през 2024 г. Масовата българска мебел се налага добре на съседни пазари, а поръчковата пробива в световноизвестни брандове и хотели. България партнира добре и с пазари, които са традиционно силни в мебелите, като Италия, Германия, Белгия, Франция. Това коментира проф. д-р Васил Живков, Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Мебелната индустрия в България през последните 15 години промени изцяло облика си, като вече е силно механизирана и роботизирана, с дигитално управление на процесите. Това е една от причините българските мебели да стават все по-качествени и търсени в чужбина."

Политическата нестабилност в страната не помага за това, тъй като има много малка приемственост между различните администрации, каза Живков. "Обещават дългосрочно да се случи нещо, но след няколко месеца ги няма тези хора."

За 2023 г. България има рекордно нисък добив на дървесина в резултат на унищоженото търсене след срива на пазара през 2021 г. Освен индикатор за намалялото потребление, това създава предпоставки за влошено управление на горите, каза Живков и добави, че се е стигнало до внос на дървесина от Австрия заради цените в страната.

Цените на мебелите се повишиха заради поскъпването на всички материали, както и увеличеното заплащане за труда, каза Живков.

Технологията навлезе много силно в мебелната промишленост и все повече се налага дигитализацията и софтуер управлението на различни процеси.

"Хората по веригата, които управляват процесите, намаляват, защото това се поема от компютрите. Индустрията става все по-безопасна и свеждаме до минимум нараняванията. Екоматериалите навлизат все по-ясно на пазара."

Със сигурност изкуственият интелект ще може да оптимизира допълнително операциите в индустрията, смята Живков.

"Има вече фирми, където са отпаднали определени професии в тяхнаха верига, защото до такава степен е заместени всичко от софтуер, че няма нужда от човешка намеса. Директно готови мебели като чертежи, детайли и операции отиват в производството, което беше немислимо преди 15 години."

АI може да предложи и варианти за дизайна на мебели, но няма как да се замести личния контакт дизайнер-клиент, при който да се намери най-доброто решение за клиента, каза Живков.

"Не бих си представил, че ще си говоря с някакъв чатбот какво искам в къщи."

Повече за изложението "Техномебел", каква е ситуацията с кадрите в индустрията, как се отразиха санкциите срещу Русия може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.