Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

„Фазерлес“ прекъсна производството за 10 дни заради цените на дървесината

Инж. Милко Кесаровски, изп. директор на "Фазерлес", "Бизнес старт", 22.02.2023 г.

12:35 | 22 февруари 2023
Обновен: 15:35 | 22 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Държавата като собственик на над 80% от горите е основен фактор за определянето на цените на дървесината в България. Заради високите цени се спират производства и фирмите в дървообработващата промишленост, повечето от които са експортно насочени, губят своята конкурентоспособност на външите пазари. "Фазерлес" е спряла производството за десет дни в началото на февруари и не изключва нови прекъсвания. Дървесината е около 80% от всички използвани в индустрията суровини и ако не се намерят начини за намаляване на цената ѝ, има риск от съкращения на работници. Това коментира инж. Милко Кесаровски, изп. директор на "Фазерлес", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Практиката досега за формирането на цени за обекти, които се дават на търг, е на база на постигнати цени в предходната година, което автоматично сочи, че цената трябва да расте непрекъснато нагоре. Цикълът в момента в България е на нарастване на цените - логиката на държавните предприятия, горските стопанства, където се играе на търгове, е "като има търсене, продължаваме да вдигаме (цената)". Обратният път за връщане на цените е много труден - те обявяват новите търгове на база постигнати цени, ако никой не играе, се изчаква. Годината ще мине, докато се получи това обратно връщане на цените. Не може в една пазарна икономика да се ползват такива методи за формиране на цени."

Заповедта на Министерството на земеделието от 2021 г. за ограничаване на добива е спомогнало ръста на цените, но основните проблеми са в нормативната уредба, която "взима предвид пазарната ситуация, но винаги за вдигане на цената", добави Кесаровски.

Бизнесът многократно е поставял искания за промяна на практиката, но освен обещания за формиране на експертни групи не е намерено решение, особено предвид политическата ситуация през последните две години. Горските стопанства също смятат, че трябва да се търси някакво решение, добави Кесаровски.

С отварянето на икономиката след Covid се получиха дефицити на пазара, но от средата на 2021 г. до края на 2022 г. цената на дървесината на свободния пазар се е увеличила почти три пъти. При дългосрочните договори на дървообработващите предприятия с горските стопанства няма подобно увеличение.

Внос от чужбина не е икономически изгоден заради оскъпяването от транспортните разходи и опасността от внос на вредители, обясни Кесаровски.

В момента на пазара няма сериозен дефицит на дървесина, тъй като бизнесът не купува заради високата цена, която прави суровината невъзможна за реализация не само в България, но и в региона.

"Много голям проблем в доставката на дървесина от гората до потребителите са дърводобивните фирми. В края на миналата година, очаквайки да реализират печалби, подобни на тези от 2022 г., много фирми играха на страшно високи цени (около 180 лв.) за закупуване на дървесина на корен. В този момента те няма как да реализират тази дървесина, след като я отрежат."

Как се представи "Фазерлес" през изминалата година на фона на различните кризи може да гледате във видеото.

Повече за проблемите в сектора може да гледате тук.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.